Канада забранява използването на приложението TikTok на всички правителствени устройства. Забраната влиза в сила от днес, съобщава Би Би Си.

Решението следва проверка от главния информационен служител на Канада. Приложението представлява неприемливо ниво на риск за поверителността и сигурността, посочват канадските служби.

Канадските регулатори на поверителността също разследват TikTok поради опасения относно потребителските данни, по-специално дали компанията получава "валидно и смислено" съгласие от потребителите, когато събира лична информация.

Дни по-рано Европейската комисия излезе със сходно решение.

Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че промяната се налага от съображение за сигурност. Това може да е първата стъпка, това може да е единствената стъпка, която трябва да предприемем, каза той по време на пресконференция.

Платформата TikTok е критикувана за използването на лична информация и връзки с китайското правителство.

Федералните служители на САЩ получиха забрана да използват TikTok в края на миналата година, а в понеделник Белият дом даде на правителствените агенции 30 дни да изчистят приложението от системите си. Редица американски университети също забраниха приложението да се използва в техните мрежи.

TikTok настоява, че китайските държавни служители нямат достъп до потребителските данни и че китайската версия на приложението е отделна от тази, използвана в останалия свят.

Лавинообразно забраняват TikTok в САЩ

Лавинообразно забраняват TikTok в САЩ

Обмисля се национална забрана