Службата за управление и бюджет в Белия дом - ОМБ заяви пред Конгреса на САЩ, че сега ще изпълнява двугодишен срок за забрана на федерални договори с компании, които правят бизнес с китайския телекомуникационен гигант Huawei, според писмо видяно от "Ройтерс".

"Конгресът даде ясно да се разбере през последните дни важността на прилагането на закона в рамките на двете предвидени години, и ние ще го направим", коментира Ръс Воут, изпълнителен директор на OMБ, в писмо до сенатор Джеймс Инхоф, председател на комитета по въоръжените служби на Сената.

Миналата седмица ОМБ заяви, че ще се нуждае от повече време, за да приложи забраната, което изисква доставчиците и контрагентите на трети страни да ограничат покупките и използването на оборудването на Huawei.

Но Белият дом обръща курса след "скорошните разговори с Конгреса", допълва Воут в писмото.

"Докато се придвижваме напред, за да изпълним законовия срок без допълнително забавяне, ще работим с Конгреса, за да се справим с всички непредвидени проблеми, които възникват", допълва той.

Google предупреди САЩ, че забраната за Huawei е риск за националната сигурност

Google предупреди САЩ, че забраната за Huawei е риск за националната сигурност

Технологичният гигант притиска администрацията да освободи Android от мярката

Забраната е част от многостранен натиск на САЩ срещу Huawei Technologies Co Ltd, най-големият производител на телекомуникационни мрежи в света, който Вашингтон обвинява в шпионаж и кражба на интелектуална собственост.

Huawei многократно отрича, че е контролиран от китайското правителство, военни или разузнавателни служби. Компанията заведе и дело срещу правителството на САЩ относно ограниченията в законопроекта за отбранителната политика.

Законът за отбраната, наречен Закон за националната отбрана, поставя широка забрана върху използването на федерални средства за закупуване на продукти от Huawei, като се позовава на съображения за национална сигурност.

Тя включваше забрана за директни федерални покупки на оборудване на Huawei, която трябва да влезе в сила тази година.

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Путин: Технологичната война започна с опитите за изтласкване на Huawei

Насърчаваният от САЩ модел на доминиране води до безкрайни конфликти