Белият дом заяви, че ще закрие своя уебсайт за петиции от полунощ във вторник, докато не бъде създаден нов в края на януари. Сайтът "Ние, хората" е създаден от администрацията на Обама през 2011 г., съобщава БиБиСи.

Уебсайтът дава отговор на всички петиции, които съберат над 100 000 подписа, но администрацията на Тръмп не е отговорила на нито една от януари. Белият дом заявява, че новата платформа ще спести на данъкоплатците над 1 милион долара годишно.

Представител на Белият дом коментира пред Associated Press, че администрацията ще "отговори на обществените питания през следващата година" и че всички съществуващи петиции ще бъдат възстановени.

Платформата за петиции е създадена през 2011 г. от Барак Обама като част от инициативата за цифрова демокрация. Тогава, Белият дом заяви, че платформата ще "даде на всички американци възможност да създадат и подпишат петиции по редица въпроси, засягащи нацията".

Ако петицията получи повече от 100 000 подписа в рамките на 30 дни, Белият дом трябва да предостави официален отговор. От януари популярните петиции, които са привлекли необходимия брой подписи, включват една, която призовава за оставката на президента Тръмп и друга, която изисква той да представи данъчните си декларации.

От началото на управлението на Тръмп всички петиции, които са достигнали този праг, са останали без отговор. Сайтът е успешен в представяне на проблемите, засягащи по-слабо представените групи.