Не е късно Владимир Путин да се изтегли от Украйна и да прекрати военните действия. Това заяви английският министър на отбраната Бен Уолъс, информира Би Би Си (BBC).

В обръщение към руския държавен глава Уолъс сподели, че Путин рискува страната му да остане в изолация с десетилетия, ако не прекрати военните действия. Той добави, че в Украйна вече са разположени термобаични оръжия и изрази притеснение колко далеч може да стигне руския президент.

Министърът на отбраната сподели, че последиците от действията на Русия в Украйна ще разтърсват Европа и НАТО, не в продължение на седмици, а в продължение на месеци и дори години.

Войната в Украйна продължава вече повече от седмица. Руските сили превзеха ключовия пристанищен град Херсон. Много градове са под обстрел. Русия потвърди смъртта на 498 руски войници, други 1597 са ранени от началото на военните действия.

Военният трибунал в Хага е започнал разследване за военни престъпления и престъпления против човечеството. Володимир Зеленски обвини руския държавен глава Владимир Путин във военни престъпления. По думите му в Украйна има над 2000 цивилни жертви.

Бен Уолъс сподели, че няма представа какви оръжия ще използва Путин, но бе категоричен, че в Украйна е разположен огромен брой артилерия, както е термобаични оръжия, по-известни като вакуумни бомби.

Термобаичните оръжия са изключително опасни. Те създават огромна взривна вълна и създава вакуум, който изсмуква кислорода наоколо, като по този начин убива и ранява хората изпречили се на пътя им.

Министърът на отбраната е притеснен колко далеч може да стигне Русия в употребата на подобен вид оръжие. Той добави, че нормални отношения с Путин и руското правителство ще са невъзможни, освен ако той не прекрати военните действия в Украйна.

Бен Уолъс: Путин се опитва да разсее хората от случващото се в Украйна

Бен Уолъс: Путин се опитва да разсее хората от случващото се в Украйна

Целта на Владимир Путин е да откаже НАТО от подкрепата на алианса към Украйна