Разпореждането на Владимир Путин за привеждането на силите за възпиране, включващи ядрения арсенал, в специален режим на бойно дежурство е нищо повече от опит да се разсеят хората от случващото се в Украйна, информира Би Би Си (BBC). Това заяви британския министър на отбраната Бен Уолъс.

По думите на Уолъс Владимир Путин се е впуснал в "риторична битка", като се опитва да напомни на света, че има "спирачка"

Министърът на отбраната добави, че Русия изостава в графика си за инвазията на Украйна и похвали украинците за съпротивата, която оказват.

Изявлението на Путин не означава, че той има намерение да използва ядрено оръжие. Но успя да привлече международното внимание. Доста страни го критикуваха. САЩ го определиха като "неприемливо ескалиране на напрежението".

ЕС наложи нови санкции на Русия, които включват забрана за руски самолети да навлизат във въздушното пространство на съюза и забрана на някои руски държавни медии на територията на Европа.

ЕС също така заяви, че ще финансира закупуването на оръжия за Украйна.

Бен Уолъс заяви пред Би Би Си, че разбира много добре тревогире на хората около изявлението на Путин. Той допълни, че руският държавен глава не е казал нещо по различно по темата с ядрените оръжия. Според Уолъс Путин иска да напомни на света, че разполага с мощен арсенал и техника, която да се спре ядрените оръжия на врага. Министърът на отбраната заяви, че Обединеното кралство също е ядрена сила и десетилетия наред е пазила сигурността.

Путин разпореди спецрежим на ядрените сили

Путин разпореди спецрежим на ядрените сили

Преди броени дни приключиха учения на стратегическия арсенал на Русия

Поставянето на силите за възпиране в бойно дежурство е предупреждение. Това дава възможност за по-лесно използване на оръжията, но не означава задължително, че ще се стигне до такъв сценарий. Русия има най-голям брой ядрени оръжия, но е наясно, че НАТО разполага с достатъчен брой от своя страна, за да унищожи Русия. Целта на Владимир Путин е да откаже НАТО от подкрепата на алианса към Украйна.

"Путин много добре знае, че използването на ядрено оръжие ще доведе до съответния отговор от Запада.", сподели Бен Уолъс. Именно за това казвам на нашите съюзници, че няма да се стигне до ескалиране на напреженеито, добави министърът.

Уолъс сподели, че инвазията на Русия в Украйна не развива по план. Русия дава доста жертви, а в страната започнаха множество протести против военните действия. Той изрази опасение, че това може да озлоби Путин и атаките срещу украинските градове да станат още по-жестоки.

Руските войски напредват бавно. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че следващите 24 часа ще бъдат решителни. Парламентьори от Киев и Москва ще се срещнат днес за преговори. Зеленски не е оптимист, че това ще доведе до прекратяване на войната.