Според следствието руският бизнесмен Борис Березовские поръчителят на убийството на Анна Политковская. Информацията стана ясно няколко дни след като бе отстранен началникът на Главния следствен отдел към прокуратурата Дмитрий Довгий.

До този момент име на поръчител не е обявяване официално, а прозвучаваха само намеци, за това, че следите водят зад граница.

Думите на Довгий не се възприемат еднозначно. Както посочва „Известия" интервюто, в което той посочва името Березовски е дадено няколко дни преди отстраняването му от длъжност, т.е. преди да се съберат облаците над главата му, а самият материал не е публикуван, тъй като е необходимо неговото съгласие.

По думите на Довгий „убийството на Политковская не е свързано с нейните статии, а с нейната личност". 

Целта на убийството е било „отстраняването в частност на Политковская, но е подриване на доверието към правоохранителните органи".
"Организаторите са искали на покажат, че у нас посред бял ден могат да се убиват известни хора, а полицията не е в състояние да разкрива такива дела. Министерство на вътрешните работи и ние опровергахме това", казва той.

Дмитрий Довгий съобщава още, че вече са установени участниците в убийството, но изпълнителят се намира в процес на издирване.
Припомняме, преди дни бе обявено име на фактическия убиец на журналистката.  

Известната руска журналистка бе убита на 7 октомври 2006 година в сградата на своя дом в Москва.