Германия обяви, че "заплахите" не били "полезни" за сделката за мигрантите между ЕС и Турция, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган по-рано днес предупреди, че може да отвори границите на Турция, което да доведе до наплив на мигранти в Общността, съобщава "Франс прес".

Ердоган пак плаши да залее Европа с мигранти

Ердоган пак плаши да залее Европа с мигранти

Ден след като ЕП гласува за спиране на преговорите с Анкара

"Ние гледаме на споразумението между ЕС и Турция... като успех за двете страни. И продължаването на това споразумение е в интерес на всички страни", изтъкна говорителка на германския канцлер Ангела Меркел.

"ЕС спазва ангажиментите си по договора и изпълнява задълженията си. Заплахи от двете страни не са полезни в момента", добави тя и посочи: "В случаите, когато има трудности, ние трябва ги разрешаваме."

На 18 март Анкара и Брюксел сключиха споразумение, съгласно което Турция се задължи да възпира потока от мигранти към Европа, сделка, която доведе до ограничаване на броя на мигранти, прекосяващи Егейско море между Турция и Гърция.

Но Ердоган заплаши да отвори турските граници отново, след като Европейският парламент гласува да подкрепи замразяването на преговорите за членство в ЕС на Анкара.

ЕП подкрепи замразяване на преговорите с Турция за еврочленство
Обновена

ЕП подкрепи замразяване на преговорите с Турция за еврочленство

Само 37 депутати отхвърлиха резолюцията

Меркел беше движеща сила зад споразумението с Турция, което помогна и за намаляването на притока от мигранти и в Германия.