Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен предупреди Великобритания срещу участието й в делата за сигурността на Европейския съюз (ЕС).

„Апелът към Великобритания е само да не блокират важни европейски развития, когато казват, че искат Брекзит”, заяви Лайен пред „Файнаншъл таймс”.

„Не е добре да пречим на Европа да се организира по-добре”, смята тя.

Коментарът на германския военен министър идва седмици, след като британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Великобритания може да блокира създаването на армия на ЕС.

Планът за създаване на единна армия в ЕС е направен от Франция и Германия. Двете държави заедно изготвиха график за създаването на сила, която може да съперничи на НАТО.

Миналия месец, документ за армията на ЕС бе обсъждан на Срещата на върха в Братислава, но Великобритания не присъства. Европейската комисия ще направи предложения за военната сила през декември, като целта е да постигне споразумение до юни следващата година.

Фалън обаче заяви, че армията на ЕС няма да се случи. „Ние сме пълноправен член на ЕС и ще се противопоставим на всеки опит за създаване на конкурент на НАТО. Ние винаги сме били загрижени относно ненужното дублиране на това, което вече имаме в НАТО", коментира Фалън.

Въпреки това Урсула фон дер Лайен отрича, че германците опитват да създадат европейска армия.

„Великобритания даде сигнал, че е скептична, така че е важно да обясни за какво става въпрос. Не става въпрос за европейска армия, а за факта, че ние европейците разширяваме нашата сигурност и отбранителна политика и така работим по-добре, особено в комплекс кризи в региони, които не са част от НАТО, като в Африка”, обясни Лайен.

Германия стана по-активна в международните отношения в последните години, но традиционно заема по-пасивна позиция заради нацисткото минало на страната. Армията на ЕС може да е средството, чрез което германците могат да действат в чужбина по-лесно.