Силвио Берлускони, който поиска отново да се бори за премиерския пост от името на дясноцентристките политически сили в Италия на предстоящите избори през 2013 г., увери, че е готов да отстъпи от решението си, ако дясната коалиция бъде оглавена от Марио Монти, съобщиха информационните агенции.

Преди това от партията „Северна лига", с която Берлускони създаде управляващата коалиция след изборите през 2008 г..заявиха, че няма да влязат в нов алианс с неговата партия „Народът на свободата", ако той не отстъпи от намерението си отново да застане начели но държавата.

„Скъпи Берлускони, няма да сме заедно на политическото поле, „Северната лига" не може да те подкрепи, ако претендираш за премиерския пост." - заяви лидерът на партията Роберто Марони, бивш министър на вътрешните работи.

По думите му, сега всичко е в ръцете на Берлускони, който заяви намерението си да се участва в изборите    за шести път като лидер на дясноцентристкото политическо пространство в страната.

„Ако Берлускони заявява, че именно той ще бъде кандидатът за премиер на дясноцентристите, ние го поздравяваме и му казваме „довиждане", - допълва Марони.

Същевременно Берлускони даде знак, че не е готов на безусловно отстъпление:
„Ако Монти оглави умерените сили  (включително „Северната лига"), съм готов да оттегля кандидатурата си, но в сегашния  момент аз съм кандидатът за премиер."

Припомняме, той подаде оставка през ноември 2011 г., като увери, че повече няма да претендира за премиерския пост.
На 8 декември т..г. той заяви, че се връща в политиката и за шести път ще се бори за премиерското кресло.

През същия ден Марио Монти обяви, че ще подаде оставка.

В последно време Берлускони  отправяше остри критики към управлението на Монти.