Бившият италиански премиер Силвио Берлускони има намерение да създаде нова дясноцентристка партия, която да обедини широки слоеве от населението, съобщи Би Би Си.

Берлускони, който който в средата на 90-те създаде партията „Форца,  Италия", загуби последните парламентарни избори и премиерския пост. Сега той е лидер на опозиционната дясна коалиция.

Силвио Белрускони събира подписи за провеждане на извънредни избори. Спорeд него седем милиона италианци искат да подменят състава на парламента.

По думите му той е усетил подкрепата на хората за създаването на нова политическа сила, която да обедини всички привърженици на десните партии.

На митинг в Милано той заяви, че новото обединение „в продължение на десетилетия ще се бори за свобода и демокрация".

Берлускони разчита на подкрепата на другите опозиционни партии, въпреки че според наблюдателите италианската десница не е единна.  

Лидерът на Националния алианс Джанфранко Фини заяви, че опозиционната коалиция може да бъде развалена, ако Берлускони промени не промени намеренията си. Според него кампанията за провеждане на предсрочни избори е политическа грешка.

„Сега е моментът десноцентристите да покажат единството си да намерят своята мисия и да предложат на страната програма за действие. В противен случай ще трябва да признаем, че вече няма коалиция и всеки ще върви по собствен път." - заяви Фини пред италианския вестник „Република".  

Критични коментари към Берлускони се чуват и от други представители на опозиционната коалиция.