Италианският премиер Силвио Берлускони реши да промени името на своята партияНарод на свободата" на по-простото, но не по-малко претенциозно - „Италия", съобщиха от партийното ръководство.

Информационната агенция Dire дори е публикувала новата емблема на партията - син кръг, разделен на две от италианския трикольор. В горната част на кръга има надпис „Италия", а в долната - „Берлускони президент."

Още преди време в Рим се заговори, че Берлускони ще промени името на своята политическа организация. Освен това бе съобщено, че лидерът се е изморил от всякакви абревиатури и търси нещо простичко. Сред най-вероятните наименования беше „Да живее Италия."

Първата партия - „Напред, Италия", която Берлускони официално създаде през 1994 година, просъществува до март 2009 година. Тогава на учредителен съвет на Народното събрание бе взето решение за сливане на редица дясноцентристки партии в най-голямата политическа организация в Италия. Бащи на новата партия станаха Берлускони и лидерът на „Националния алианс" Джанфранко Фини.

Въпреки това проектът не се оказа много издръжлив. През изминалата вече 2010 година Фини отправи резки критики към политическата линия на Народното събрание по някои първостепенни политически проблеми, както и по отношение на авторитетното ръководство на Силвио Берлускони.

След остри конфликти Фини напусна Народното събрание и образува своя партия. Малко след това той призова Берлускони да подаде оставка. На 14 декември бе поискан вот на недоверие към италианския премиер в националния парламент, който за малко не предизвика правителствена криза.

Всички тези събития подтикнаха Берлускони да се замисли над необходимостта от смяна на името на своята партия. Според информацията на агенция Dire Берлускони вече е одобрил новото име и лого на партията.