Откровено трябва да се говори, че без наземна операция в Сирия проблемът няма да се реши.
Това е преценката на дипломата Илиян Василев, наш посланик в Русия от 2000 до 2006 г., към настоящия момент включен в "черния списък" на Москва.

В ООН трябва да има някакво разбирателство, да се укроти поне активната фаза на конфликта в Сирия, гласи визията на дипломата.

Разглеждайки конфликта в Сирия, Василев изтъкна, че проблемът на руския лидер Владимир Путин не е, че не може да вкара войски в раздираната от война държава.
За разлика от ЕС и САЩ той няма проблем с общественото мнение, може да прати хора и дори да загуби войници, увери бившият посланик. По думите му, за Путин лидерът на Сирия Башар Асад е търгуем елемент, който става повече пасив, отколкото актив.

Русия има някакви наченки на военна мощ и готовност да жертва хора в Сирия, но няма изходна стратегия. В никакъв случай няма да има сухопътни операции, да не очакваме големи драматични събития с контингентно разполагане, предрича Василев. Той обаче е уверен, че Асад не може да бъде част от дългосрочното решение.

Гледайки от страна на България, Василев сподели преценката си, че не трябва да се осланяме на интереси и притеснения, изразявани от Русия или Турция.

Имаме изключителен шанс в условията на дисонанс и различни политики да сме проактивни в ЕС със стъпки на здравия разум, уверен е той.