САЩ няма да разполага елементи от ПРО на територията на Балканите, както и в Полша. 

Това решение на американския президент Барак Обама е огласил вицеадмиралът Ричард Галахър, заместник-командващ американските сили в Европа по време на посещението си в столицата на Черна гора.

Припомняме, миналата седмица президентът на САЩ Барак Обама обяви, че Вашингтон се отказва от ПРО на територията на Полша и Чехия. Система за противоракетна отбрана все пак ще има, но от друг тип - по-мобилна, обясни по-късно министърът на отбраната Робърт Гейтс.

Според новия план Вашингтон ще използва кораби в първата фаза, а във втората ще разположи системи, базирани на сушата, коментира още Галахър, цитиран от Ройтерс.

Промяната в плановете на САЩ се налага преди всичко заради факта, че иранските ракети с малък и среден обсег се развиват изключително бързо и ще бъде насочена към предотвратяване на подобен тип нападение, обясни на пресконференция Гейтс.

Министърът посочи, че промяната включва изпращане в северната и южната част на Европа кораби с ракети-прихващачи.

Новата мобилна система ще използва ракети „Пейтриът" и балистични ракети SM-3, както и ще има част, разположена на вода.

Става въпрос за специализираната ракетна система Aegis базирана на кораби от военноморския флот на САЩ.

"Намерението да се използват базирани на вода прихващачи предоставя голяма мобилност и гъвкавост", коментира Галахър след срещата си с главнокомандващия на черногорската армия вицеадмирал Драган Самарджич.