Заседанието на белгийския кабинет в съкратен формат днес не постигна съгласие относно официалното признаване на Палестинската държава от страна на кралството, съобщи телевизия RTBF.

Представителите на различните политически партии в коалиционното правителство не бяха съгласни с този ход, се казва в съобщението. И докато социалистите, природозащитниците и християндемократите подкрепяха подобно "символично признаване", либералите смятаха, че времето за подобно решение все още не е дошло.

"Ние подкрепяме решението за две държави. Всички са съгласни, че трябва да продължим да работим, да се възползваме от белгийското председателство на Съвета на ЕС, за да изиграем ролята на посредник между различните позиции на държавите членки на ЕС.

И трябва да отидем отвъд символичното признаване.

Важно е да се създадат условия, които да доведат до мир и стабилност, да се постигне прекратяване на огъня, освобождаване на всички заложници и хуманитарен достъп", заяви след срещата белгийският външен министър Хаджа Лабиб.

Ирландия признава Палестина

Ирландия признава Палестина

Израел призова държавите да не бъдат пионки на "Хамас"

Освен това според нея е необходимо "да се обсъди бъдещето".

"Надяваме се да организираме подготвителна мирна конференция заедно с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи (ЕС) Жозеп Борел", добави Лабиб.

Телевизията отбеляза, че министрите са обсъждали въпроса, когато е станало известно, че Норвегия, Ирландия и Испания са обявили, че се готвят официално да признаят държавата Палестина.

Испания отрича, че ще признае Палестина на 21 май

Испания отрича, че ще признае Палестина на 21 май

Мадрид ще признае палестинска държава само в съвместни действия с други страни