Испания ще признае палестинска държава само в съвместни действия с други страни. Това заяви премиерът Педро Санчес, цитиран от "Ройтерс".

Освен това той отрече появилата се по-рано информация, че признаването ще стане на 21 май.

Миналата седмица върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел обяви, че Испания, Ирландия и други страни членки на Европейския съюз планират да признаят палестинската държава на въпросната дата.

"Това е символичен акт от политическо естество. Освен самата държава, признава се волята на тази държава за съществуване", отбеляза той и допълни, че Белгия и други страни вероятно ще последват това действие.

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Испания и Ирландия планират да признаят Палестина за държава на 21 май

Днес ще се разглежда кандидатурата на Палестина в ООН

На 19 април САЩ наложиха вето за пълноправното членство на Палестина в ООН по време на Съвета за сигурност. Според тях независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори.

Международните призиви за прекратяване на огъня и трайно прекратяване на палестинско-израелския конфликт нараснаха заедно с броя на загиналите в Газа. В края на март Израел предупреди четири европейски държави и нарече плановете за признаване на Палестина "награда за тероризма", която би намалила шансовете за разрешаване на конфликта чрез преговори.

Същия месец испанският премиер Педро Санчес заяви, че Испания и Ирландия, заедно със Словения и Малта, са се съгласили да предприемат първите стъпки към признаването на палестинска държава, като смятат решението за установяване на две държави за съществено за трайния мир в региона.

Испания вижда ясни признаци, че Европа е готова да признае Палестина

Испания вижда ясни признаци, че Европа е готова да признае Палестина

Мадрид продължава кампанията за набиране на подкрепа за палестинската държавност