Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава, като наложиха вето в Съвета за сигурност за пълноправно членство в световната организация, съобщава "Ройтерс".

Мотивър бе, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез преки преговори между Израел и палестинската власт, а не чрез действие на ООН.

При гласуването на проекторезолюцията, която препоръчва на 193-членното Общо събрание на ООН Великобритания и Швейцария се въздържаха, докато останалите 12 членове на съвета гласуваха "за".

Понастоящем палестинците са наблюдател, де факто признаване на държавност, предоставено от Общото събрание на ООН през 2012 г. Но молбата за пълноправен член на ООН трябва да бъде одобрена от Съвета за сигурност и след това от поне две -трети от Общото събрание.

Палестинският натиск за пълноправно членство в ООН дойде след продължаващата шест месеца война между Израел и "Хамас" в Газа и докато Израел разширява селищата в окупирания Западен бряг.

Испания вижда ясни признаци, че Европа е готова да признае Палестина

Испания вижда ясни признаци, че Европа е готова да признае Палестина

Мадрид продължава кампанията за набиране на подкрепа за палестинската държавност

"Последните ескалации правят още по-важно да се подкрепят усилията на добра воля за намиране на траен мир между Израел и една напълно независима, жизнеспособна и суверенна палестинска държава", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред Съвета по-рано в четвъртък. Неуспехът да се постигне напредък към решение за две държави само ще увеличи нестабилността и риска за стотици милиони хора в региона, които ще продължат да живеят под постоянната заплаха от насилие", каза той.

Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан каза, че палестинците не са успели да изпълнят критериите, за да станат пълноправни членове на ООН, сред които: постоянно население, определена територия, правителство и капацитет за влизане в отношения с други държави.

"Кой гласува Съветът да "признае" и да даде статут на пълноправно членство? "Хамас" в Газа? Палестинският "Ислямски джихад" в Наблус? Кой?", попита Ердан.

Той каза, че предоставянето на пълноправно членство в ООН на палестинците "ще има нулево положително въздействие за която и да е страна, което ще причини само разрушение за години напред и ще навреди на всякакъв шанс за бъдещ диалог".

Съединените щати, като блокират резолюция за Палестина в Съвета за сигурност на ООН, се опитват да пречупят волята на палестинците и да ги принудят да се подчинят на Израел. Това заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на заседание на Съвета за сигурност на световната организация, цитиран от ТАСС.

"Съединените щати са готови да си затворят очите за престъпленията на Израел срещу цивилни в Газа и да не забележат незаконната заселническа дейност на Западен Йерусалим на Западния бряг окупационната власт, да ги превърне в слуги и второкласни граждани или може би напълно да ги елиминира и изгони от родната им територия", каза Небензя след гласуването на проекторезолюцията.

Небензя отбеляза, че резултатите от гласуването показват, че САЩ са почти напълно изолирани.

"Страданието на палестинските цивилни отеква в сърцата и душите на милиони хора по света, в страните, които доставят оръжие на Западен Ерусалим, гласовете на привържениците на забраната на такива доставки стават все по-силни. Резултатите от гласуването, когато Вашингтон остана почти напълно изолиран", каза той.

Небензя определи ветото на САЩ като "напразен опит да се спре неумолимият ход на историята".

"Отдавайки се на най-безразсъдните действия на своя съюзник Израел, нежеланието да се търсят справедливи решения е пряк път към по-нататъшно слизане в бездната на войната, която може да погълне целия регион, каза дипломатът, отбелязвайки, че подобна политика е недостойна за велика сила. Историята няма да прости за това. Призоваваме Съединените щати да се вслушат в гласа на разума и да помислят за последствията от своите решения", заключи Небензя.

Съветът за сигурност на ООН отдавна одобрява варианта за две държави, живеещи една до друга в рамките на сигурни и признати граници. Палестинците искат държава в Западния бряг, Източен Йерусалим и Ивицата Газа, всички територии, превзети от Израел през 1967 г.

Палестинската власт, оглавявана от президента Махмуд Абас, упражнява ограничено самоуправление на Западния бряг. "Хамас" свали палестинската власт от власт в Газа през 2007 г.

СС на ООН няма консенсус за членството на Палестина

СС на ООН няма консенсус за членството на Палестина

Пълноправно членствоби означавало признаване на палестинската държавност