Членовете на Съвета за сигурност на ООН не успяха да постигнат консенсус в четвъртък относно кандидатурата на палестинците за пълноправно членство в ООН, съобщава АФП.

Палестинците, които имат статут на наблюдатели в световната организация от 2012 г., лобираха от години за получаване на пълноправно членство, което би означавало признаване на палестинската държавност.

Всяко искане за членство в ООН трябва първо да премине през Съвета за сигурност - където съюзникът на Израел Съединените щати има право на вето - и след това да бъде одобрено от Общото събрание.

На фона на офанзивата на Израел в Газа, палестинците възобновиха молбата за членство в ООН от 2011 г. миналата седмица, което накара Съвета за сигурност да започне официален процес на преглед. Това включва ad hoc комисията, която не успя да постигне консенсус в четвъртък и беше съставена от държавите-членки на съвета.

Палестина настоява за пълноправно членство в ООН

Палестина настоява за пълноправно членство в ООН

Палестинският пратеник в ООН изпрати писмо до генералния секретар на ООН с искане за подновяване на разглеждането на молбата за членство

По време на срещата при закрити врата "нямаше консенсус", каза малтийският посланик Ванеса Фрейзър, която заема ротационното председателство на съвета през април.

Въпреки това две трети от членовете са били за пълноправно членство, каза тя, без да уточнява кои са страните.

Докато ad hoc комисията може да продължи напред само с консенсус, всеки член на Съвета за сигурност може сега да предложи резолюция за гласуване по въпроса.

Испанският премиер търси подкрепа за признаване на палестинска държава в Европа

Испанският премиер търси подкрепа за признаване на палестинска държава в Европа

Мадрид се надява повече страни да подкрепят признаването