Испанският премиер Педро Санчес ще предприеме европейска обиколка, за да се опита да убеди повече нации да признаят независима палестинска държава, съобщи правителственият говорител във вторник, цитиран от Анадолската агенция.

Мадрид обеща да признае палестинската държава преди юли, но се надява повече страни да последват примера му.

Започвайки от петък, Санчес ще проведе поредица от "пътувания, срещи и контакти" с европейски и международни лидери, за "да сподели загрижеността си относно ситуацията в Газа и необходимостта да се прокара признаването на Палестина като държава", каза неговият говорител Пилар Алегрия на пресконференция.

"Искаме да спрем хуманитарната катастрофа в Газа и да допринесем за започване на политически мирен процес, който ще доведе до материализирането на решение за две държави възможно най-скоро", каза тя.

Пътуването на Санчес ще започне в Осло, където ще се срещне с норвежкия премиер Йонас Гар Сторе.

"Както знаете, тази страна има дълга история на посредничество и управление на конфликтите в региона, със значителни постижения като Споразуменията от Олсо след Мадридската конференция от 1991 г.", каза Алегрия.

Норвегия дава 26 милиона долара на Агенцията за палестинците тази година

Норвегия дава 26 милиона долара на Агенцията за палестинците тази година

Осло съобщи в сряда, че превежда 275 милиона крони на UNRWA

След това Санчес ще пътува до Ирландия, за да се срещне с новия лидер на страната Саймън Харис.

В края на март министър-председателите на Испания, Ирландия, Малта и Словения подписаха съвместно изявление, в което се казва, че са готови да признаят държавата Палестина, наричайки я "единственият начин за постигане на мир и сигурност" в региона.

Испания и Ирландия призоваха ЕК да преразгледа търговското споразумение с Израел

Испания и Ирландия призоваха ЕК да преразгледа търговското споразумение с Израел

Израел е поел задължение да спазва човешките права и демократичните принципи

В понеделник Санчес ще се срещне с новия португалски премиер Луис Монтенегро, за да обсъдят въпроса в Мадрид.

След това във вторник и сряда Санчес ще пътува до Словения и Белгия.

През ноември Санчес и белгийският премиер Александър Де Кроо направиха противоречиво пътуване до Близкия изток, където критикуваха израелския отговор на атаките от 7 октомври. В резултат на това Израел привика както белгийския, така и испанския посланик.

В момента Белгия е ротационен председател на ЕС. Санчес и Де Кроо планират да се срещнат преди извънредната европейска среща на върха в Брюксел на 17 и 18 април.

"Нашата цел е ясна: да придвижим напред признаването на палестинската държава в ключов момент, в който конфликтът навлиза в решаваща фаза и когато конфликтът се обсъжда в Обединените нации", каза Алегрия.

Миналата седмица Санчес пътува до Йордания, Саудитска Арабия и Катар, за да обсъди ситуация в Близкия изток и "да проучи нови начини за постигане на мир в региона", добави говорителят.

Европейски страни обединяват усилия за признаването на независима Палестина

Европейски страни обединяват усилия за признаването на независима Палестина

Единственият начин за постигане на траен мир и стабилност в региона е чрез прилагането на решение за две държави