Израел в петък призова Испания и Белгия да спрат да подкрепят тероризма, съобщава "Евронюз".

Предупреждението дойде, след като испанският премиер Педро Санчес загатна за възможността Испания да признае едностранно палестинската държава, дори ако международната общност не го направи.

Израелското външно министерство привика посланиците на Испания и Белгия заради изявленията, направени от испанския премиер Педро Санчес и белгийския премиер Александър де Кроо в Египет, които Израел смята за "подкрепа за тероризма".

"След думите на испанския премиер и белгийския премиер в Рафа, външният министър Ели Коен нареди да бъдат извикани посланиците на двете страни за разговор с остри укори", се казва в изявление на външното министерство.

"Ние осъждаме неверните изявления на правителствените ръководители на Испания и Белгия, които подкрепят тероризма", се казва в изявлението.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху "остро осъди" коментарите на Санчес и Де Кроо, като каза, че те "не приписват на "Хамас" пълната отговорност за престъпленията срещу човечеството, които извършва: избиването на израелски граждани и използването на палестинците като живи щитове".

Египетският президент: Бъдещата палестинска държава трябва да бъде демилитаризирана

Египетският президент: Бъдещата палестинска държава трябва да бъде демилитаризирана

Той не вижда шанс за Палестина в границите от 1967 година

Бъдеща палестинска държава може да бъде демилитаризирана и да има временно международно присъствие за сигурност, което да осигури гаранции както на нея, така и на Израел, каза в петък египетският президент Абдел Фатах ал Сиси.

"Казахме, че сме готови тази държава да бъде демилитаризирана и може също да има гаранции за сили, независимо дали са сили на НАТО, сили на ООН или арабски или американски сили, докато постигнем сигурност и за двете държави, зараждащата се палестинска държава и израелската държава", каза Сиси по време на съвместна пресконференция в Кайро с испанския премиер Педро Санчес и белгийския премиер Александър Де Кроо.

Политическата резолюция, която изисква палестинска държава, основана на границите от 4 юни 1967 г., със столица Източен Йерусалим, остава недостижима, добави Сиси.

Арабските държави отхвърлиха предложенията арабски сили да осигуряват сигурността в Ивицата Газа след края на текущата военна операция на Израел там срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас", която контролира Газа от 2007 г.

Йорданският външен министър Айман Сафади каза пред репортери в Лондон тази седмица, че арабските държави не биха искали да влизат в Ивицата Газа, която може да бъде превърната в "пустош" от военната офанзива на Израел.

"Какви са обстоятелствата, при които някой от нас би искал да отиде и да бъде видян като враг и да бъде видян като дошъл да почисти бъркотията, създадена от Израел?" каза той.

Израел ликвидира командващия флота на Хамас

Израел ликвидира командващия флота на Хамас

Успех за Тел Авив

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза в петък, че примирието с Хамас е "кратка почивка", преди Израел да поднови военните действия в пълен мащаб. 

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) потвърди в петък, че Хамас е освободил 24 заложници по-рано през деня.

По-рано израелски официален представител заяви, че 13 израелски заложници са били освободени, докато тайландският премиер Срета Тависин отбеляза, че 12 тайландски заложници са били освободени.

Външното министерство на Катар по-късно уточни, че сред освободените заложници има 13 израелци, 10 тайландци и един филипински гражданин.