Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) потвърди в петък, че Хамас е освободил 24 заложници по-рано през деня.

"С облекчение потвърждаваме безопасното освобождаване на 24 заложници. Ние улеснихме това освобождаване, като ги транспортирахме от Газа до границата в Рафах, отбелязвайки реалното въздействие на нашата роля като неутрален посредник между страните", заяви МКЧК в публикация на X.

"Огромно облекчение е, че след седмици на страдание те най-накрая могат да се съберат отново със семействата си".

По-рано израелски официален представител заяви, че 13 израелски заложници са били освободени, докато тайландският премиер Срета Тависин отбеляза, че 12 тайландски заложници са били освободени.

Външното министерство на Катар по-късно уточни, че сред освободените заложници има 13 израелци, 10 тайландци и един филипински гражданин.

Израелските отбранителни сили потвърдиха в петък, че заложници, държани в ивицата Газа повече от шест седмици, са пристигнали в Израел, след като за първи път са достигнали Египет през ГКПП Рафа.

"Специалните сили на IDF и силите на ISA (Израелската агенция за сигурност или Shin Bet) в момента са с освободените заложници. Те ще продължат да бъдат придружавани от войници на IDF, докато се придвижват към израелските болници, където ще се съберат отново със семействата си," уточниха военните в публикация в социалните мрежи.

"Цялото израелско звено за сигурност" потвърди ангажимента си да "продължи да работи, докато всички заложници не бъдат върнати у дома".

Междувременно говорителят на Министерството на външните работи на Катар Маджед Ал Ансари разкри в петък, че Израел е освободил 39 палестински жени и деца, които е държал в своите затвори.

Ходът беше в съответствие с ангажиментите, поети от Израел и военните организации в Газа за първия ден съгласно техните споразумения за прекратяване на огъня и размяна на заложници и затворници, потвърди катарският официален представител.

Израелското правителство обяви имената на 13-те освободени днес заложници.

В списъка има четири деца и шест жени на възраст от 72 до 85 години.

Сред освободените е 76-годишната Хана Кацир, чиято смърт беше обявена преди три дни от ислямистките бойци, които я заловиха.

В изявление, което се оказа лъжа, бойците твърдяха, че са готови да освободят Кацир по хуманитарни причини, но поради известно забавяне от страна на Израел не го направиха и Кацир бе обявена за починала.

13 израелски заложници са предадени на Червения кръст
Обновена

13 израелски заложници са предадени на Червения кръст

Израел публикува списък с имената им