Норвегия дава 275 милиона крони (24 милиона евро) тази година на Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA) и може да увеличи тази сума, ако е необходимо, предава 'Ройтерс".

Поредица от държави, включително Съединените щати, Германия и Великобритания, спряха финансирането си на хуманитарната агенция след обвинения от Израел миналия месец, че някои служители на UNRWA са замесени в атаките на "Хамас" на 7 октомври в Южен Израел.

Норвегия, водещ донор на UNRWA, поддържа своето финансиране.

UNRWA заяви на 1 февруари, че може да бъде принудена да прекрати операциите си в Близкия изток, не само в Газа , до края на февруари, ако финансирането й остане спряно.

Осло съобщи в сряда, че превежда 275 милиона крони на UNRWA. В петък министерството на външните работи каза, че парите покриват редовната годишна вноска на Норвегия към UNRWA, но че може да има допълнителни плащания.

"Поради хуманитарната катастрофа в Газа може да има допълнителни средства от Норвегия за UNRWA през цялата година", каза говорител на външното министерство.

За сравнение Норвегия е дала на UNRWA 470,5 милиона крони миналата година, каза тя. "Това включва допълнително финансиране след началото на войната през октомври", каза тя.

"Има недостиг на всички основни артикули и хората са изправени пред ежедневни заплахи за живота и безопасността си. UNRWA е гръбнакът на хуманитарните усилия в Газа", каза външният министър Еспен Барт Ейде в изявление в сряда.

Осло заяви на 31 януари, че призовава страните, които са спрели финансирането, да обмислят по-широките последици от действията си върху населението в Газа, като се има предвид, че UNRWA е основната организация, доставяща помощ на палестинците.

Норвегия предупреди за "широки последствия" от спирането на парите за UNRWA

Норвегия предупреди за "широки последствия" от спирането на парите за UNRWA

Това би било колективно наказание за палестинците в Газа, които сега най-много се нуждаят от работата й