Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците (UNRWA) е започнала разследване на няколко служители, заподозрени в участие в атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, съобщава "Ройтерс".

Агенцията е прекъснала връзките си с тези служители.

"Израелските власти предоставиха на UNRWA информация за предполагаемото участие на няколко нейни служители в ужасяващите атаки срещу Израел на 7 октомври", заяви Филип Лазарини, генерален комисар на агенцията.

"За да защитя способността на агенцията да доставя хуманитарна помощ, взех решение моментално да прекратя договорите на тези служители и да започна разследване за незабавно установяване на истината", допълни той.

ООН обвини Израел в систематично блокиране на хуманитарната помощ за Газа

ООН обвини Израел в систематично блокиране на хуманитарната помощ за Газа

Израел отхвърли обвиненията

Агенцията на ООН за подпомагане на палестинците е създадена през 1949 г. след първата арабско-израелска война. Тя предоставя различни услуги, като образование, първично здравеопазване и хуманитарна помощ, на палестинците в Газа, Западния бряг, Йордания, Сирия и Ливан.

UNRWA предостави помощ и използва съоръженията си, за да подслони хора, бягащи от бомбардировките и сухопътната офанзива, предприета от Израел в Газа след атаките на 7 октомври, при които Израел твърди, че са били убити 1200 души, а 253 - взети за заложници.

"Тези шокиращи твърдения идват на фона на нужната на повече от 2 милиона души в Газа от животоспасяваща помощ, която агенцията предоставя от началото на войната", посочи Лазарини.

Офанзивата на Израел разруши голяма част от гъсто населената ивица Газа и причини смъртта на над 25 000 палестинци.

UNRWA, чиито най-големи донори през 2022 г. бяха Съединените щати, Германия, Европейският съюз и Швеция, многократно е заявявала, че капацитетът ѝ да оказва хуманитарна помощ на хората в Газа е пред колапс.

Бити и освободени само по памперс: ООН обвини Израел в унижаване на палестинци

Бити и освободени само по памперс: ООН обвини Израел в унижаване на палестинци

Пленените мъже били държани седмици наред със завързани очи