Невъзможна ситуация за хората в Газа и тези, които се опитват да им помогнат.

Така заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на спешната помощ Мартин Грифитс определи текущата ситуация в ивицата Газа, в която продължава операцията на израелската армия. Това изключително силно затруднява възможността за предоставяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се в светлината на увеличаващите се жертви и ранени в конфликта.

Кои са основните пречки пред предоставянето на хуманитарна помощ - постоянните бомбардировки, лошите комуникации, повредената пътна инфраструктура, случаи на обстрелване на конвои с хуманитарни пратки, както и забавяне на пропускателните пунктове.

"Мислите си, че доставката на помощи до Газа е лесно? Помислете отново. Има три нива на проверка преди камионите още да бъдат допуснати да влязат", пише Грифитс в социалната мрежа Х, цитиран от CNN.

По думите му опашките на пунктовете са огромни, а немалко от продуктите и консумативите, част от хуманитарната помощ, не се допускат на границата.

В рамките на вчерашния ден 103 камиона са влезли в Газа от Египет, от които 80 с хуманитарна помощ и 23 с хранителни стоки. Според ООН това е недостатъчно, като преди началото на конфликта през границата дневно са минавали по средно 455 камиона със стоки.

ООН осъжда влошаването на състоянието с човешките права на Западния бряг

ООН осъжда влошаването на състоянието с човешките права на Западния бряг

Според доклад на организаята, 300 палестинци са били убити на Западния бряг от 7 октомври насам