Доклад на Организацията на обединените нации, публикуван в четвъртък, осъди това, което според него беше "бързо влошаване" на правата на човека в окупирания от Израел Западен бряг и отново призова израелските власти да прекратят насилието срещу палестинското население, предава "Ройтерс".

В доклада, публикуван от Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека (OHCHR), се казва, че 300 палестинци са били убити на Западния бряг от 7 октомври, когато "Хамас" предприе трансгранична атака срещу Израел.

Повечето от убийствата са извършени по време на операции на израелската армия или конфронтации с тях.

Най-малко 105 смъртни случая могат да бъдат приписани на израелски операции, включващи въздушни удари или други военни тактики в бежански лагери или други гъсто населени райони. Най-малко осем души са били убити от еизраелски заселници, се казва в съобщението.

Няма коментар от страна на израелски официални лица относно доклада. Израел заяви, че операциите му на Западния бряг са превантивни и целят ограничаване на заплахите за сигурността.

"Използването на военни тактически средства и оръжия в контекста на правоприлагането, използването на ненужна или непропорционална сила и налагането на широки, произволни и дискриминационни ограничения на движението, които засягат палестинците, са изключително обезпокоителни", каза върховният комисар на ООН за правата на човека Волкер Тюрк .

"Призовавам Израел да предприеме незабавни, ясни и ефективни стъпки, за да сложи край на насилието на заселниците срещу палестинското население, да разследва всички случаи на насилие от страна на заселниците и израелските сили за сигурност, за да осигури ефективна защита на палестинските общности."

OHCHR заяви, че също така е регистрирала масови произволни задържания, незаконни задържания и случаи на докладвани изтезания и други форми на малтретиране на палестински задържани. В него се казва, че около 4785 палестинци са били задържани на Западния бряг от 7 октомври.

"Някои бяха съблечени голи, със завързани очи и задържани дълги часове с белезници и вързани крака, докато израелските войници стъпваха по главите и гърбовете им, бяха плюти, удряни в стените, заплашвани, обиждани, унижавани и в някои случаи подлагани на сексуално насилие", каза OHCHR.

Западният бряг вече беше преживял най-високите нива на безредици от десетилетия през 18-те месеца преди нападението на 7 октомври срещу Израел от въоръжени бойци на Хамас, но конфронтациите нараснаха рязко, след като Израел започна сухопътна инвазия в Газа.

Лавров: Палестинците имат право на независима държава

Лавров: Палестинците имат право на независима държава

Русия не водела задкулисна дипломация в Близкия изток