В интервю за ТАСС руският външен министър Сергей Лавров подчерта, че палестинците имат право да създадат своя държава, която да включва всички национални територии.

Лавров заяви, че палестинският народ има "законно право" на собствена суверенна държава, в чиито граници влизат ивицата Газа, Западният бряг и Източен Йерусалим.

Изявлението му дойде след неотдавнашните му забележки по отношение на политиката на Съединените щати, която той обвини за сегашното състояние на нещата в израелско-палестинския конфликт.

Сергей Лавров заяви, че "порочният кръг на насилието" в продължаващия израелско-палестински конфликт трябва да бъде прекратен.

Лавров намира "оправдаването" на терористичните актове, както и отговора на Израел на тези актове за "грубо нарушение" на международното право.

Той заяви, че методите, използвани от Израел, са "колективно наказание", и добави, че поведението им по време на конфликта само подбужда към повече терористични актове и обратно.

Сергей Лавров: Атаките на "Хамас" не оправдават действията на Израел

Сергей Лавров: Атаките на "Хамас" не оправдават действията на Израел

Той призова за международен мониторинг в ивицата Газа

"Порочният кръг на насилието трябва да бъде прекъснат, несправедливостите, от които са страдали поколения палестинци, трябва да бъдат преодолени", заключи той. По-нататък той подчерта, че Русия не се е занимавала с конфликта "задкулисно", и призова международната общност "...да си вземе поука от опитите на Съединените щати да играят задкулисна дипломация в Близкия изток".

Лавров отбеляза необходимостта от преговори, тъй като единствената алтернатива на разговорите е "продължаващото кръвопролитие".