Испанският премиер Педро Санчес и неговият ирландски колега Лео Варадкар призоваха за "спешно преразглеждане" на Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел, предупреждавайки, че Израел може да нарушава задълженията си за спазване на човешките права, залегнали в него, пише "Политико"

В писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в сряда двамата лидери призоваха за "спешен преглед на това дали Израел спазва задълженията си, включително съгласно Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел, което зачита правата на човека и демократичните принципи като съществен елемент от отношенията."

Споразумението за асоцииране между ЕС и Израел, което урежда търговските връзки между ЕС и Израел, датира от 2000 г. Член 2 от споразумението гласи, че отношенията между страните "ще се основават на зачитане на човешките права и демократичните принципи".

Ако се установи, че Израел е в нарушение, споразумението трябва да бъде преразгледано, твърдят Санчес и Варадкар.

"Ние сме дълбоко загрижени от влошаващата се ситуация в Израел и в Газа, особено от въздействието, което продължаващият конфликт оказва върху невинни палестинци, особено деца и жени", казват двамата лидери в писмото, с което POLITICO се запозна. "Разширената израелска военна операция в района на Рафах представлява сериозна и непосредствена заплаха, срещу която международната общност трябва спешно да се изправи.

Намесата на лидерите на Испания и Ирландия идва, докато Европейският съюз се стреми да намери консенсус по войната Израел-Газа след атаките на Хамас от 7 октомври.

Унгария и Чехия продължават да блокират санкциите срещу израелските заселници на Западния бряг, въпреки че върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви през декември, че санкциите предстоят.

Както Съединените щати, така и Обединеното кралство наложиха санкции на редица израелци през последните седмици заради дейности на Западния бряг.

Жозеп Борел предлага САЩ да намалят военната помощ за Израел

Жозеп Борел предлага САЩ да намалят военната помощ за Израел

Според него е противоречиво страните да правят декларации, без да постигат нищо