Десноцентристкият лидер Луиш Монтенегро положи клетва като нов министър-председател на Португалия в Лисабонския дворец Ажуда във вторник, съобщава Politico. 

Португалия ще има правителство на малцинството, което се очаква да среща трудности при приемането на законодателство в разпокъсания парламент на страната.

Новото правителство демонстрира ясно изразена връзка с Европейския съюз (ЕС): четирима от 17-те министри в кабинета бяха избрани от Европейския парламент, сред които вицепрезидентът на Европейската народна партия Пауло Рангел, който беше назначен за външен министър. Началникът на кабинета на премиера, дипломатът Педро Перестрело Пинто, също е ветеран от Брюксел, който преди това е служил в постоянното представителство на Португалия в ЕС. Изборът се тълкува като знак, че новият премиер иска да подчертае проевропейските позиции на Португалия и да укрепи допълнително отношенията на Лисабон с Брюксел.

"Португалският народ гласува за политическа промяна, каза Монтенегро. Нашето намерение е да уважим волята им. Да се фокусираме върху решаването на проблемите на хората."

Новият министър-председател обеща да намали данъците за средната класа и да седаде по-благоприятни условия за бизнес. Целта му е да привлече обратно близо една трета от по-младите граждани на Португалия, които са мигрирали в чужбина в търсене на по-добре платена работа. Той добави, че също така ще се стреми да извърши структурни реформи, за да гарантира оцеляването на обществените услуги в страната и да приложи мерки за справяне с жилищната криза.

Ще представи цялостен план за борба с корупцията, за да направи управлението по-прозрачно. Съобщението идва шест месеца след като неговият предшественик Антониу Коща подаде оставка, след като официалната му резиденция беше обискирана като част от разследване за търговия с влияние.

"Демократичен алианс" печели изборите в Португалия

"Демократичен алианс" печели изборите в Португалия

Но трудно ще управлява самостоятелно

Но не е ясно как коалицията "Демократичен алианс" на Монтенегро ще приеме законопроектите, необходими, за да превърне обещанията му в реалност. Докато дясноцентристите спечелиха с малка преднина предсрочните национални избори миналия месец, те не успяха да осигурят 116 места, необходими за формиране на управляващо мнозинство в португалския парламент.

Междувременно крайнодясната партия "Чега" се представи над очакванията, като спечели 50 от 230-те места в законодателния орган. Тъй като новият премиер се зарече да не прави никакви сделки с "Чега", неговият "Демократически алианс" ще бъде принуден да потърси подкрепа от Социалистическата партия, която управлява страната през последните осем години.

Споразуменията на части между двете най-големи партии в страната изглеждат възможни. След като "Чега" отказа да подкрепи дясноцентристкия кандидат за председател на португалския парламент миналата седмица, "Демократически алианс" успя да сключи сделка със своите лявоцентристки колеги за разделяне на председателското място, като кандидатът на всяка партия служи като председател в продължение на две години.

Опозицията в Португалия предизборно обеща ниски данъци и борба с корупцията

Опозицията в Португалия предизборно обеща ниски данъци и борба с корупцията

Също така трябва да се привлекат мигранти, но не и безконтролно

По същия начин лидерът на социалистите Педро Нуно Сантуш посочи, че е готов да помогне на новото правителство на малцинството да промени бюджета на страната, за да увеличи финансирането за учители, полиция и здравни работници.

Но дългосрочното сътрудничество изглежда малко вероятно. Сантуш ясно даде да се разбере, че няма намерение да служи като "патерица" и е малко вероятно лявото крило на Социалистическата партия да подкрепи предложението на дясноцентристкия бюджет за 2025 г.

През 2022 г. президентът Марсело Ребело де Соуса разпусна парламента и свика предсрочни избори, след като предложението за бюджет на министър-председателя Антониу Коща беше отхвърлено от мнозинството от депутатите.

Но Ребело де Соуса не е изразил желание да изпрати гласоподаватели обратно до урните преди мандата му да изтече през 2026 г. и вероятно ще накара центристките партии в страната да работят заедно, за да избегнат изборен сценарий, при който крайната десница може да постигне допълнителни печалби чрез кампания срещу неефективни основни политически сили.

"Имате подкрепата на президента на републиката, каза Ребелу де Соуса на Монтенегро. Но ви липсва тази подкрепа в парламента и ще трябва да я постигнете чрез изграждане на консенсус."

Монтенегро, от своя страна, предизвика Социалистическата партия да реши дали ще работи с неговото правителство за приемане на законодателство, което ще бъде от полза за широката общественост, или ще гласува с крайната десница, за да отхвърли нейните предложения.

"Трябва да сте наясно дали искате да сте част от демократичната опозиция или искате да помогнете за блокиране на демокрацията", каза той.

Португалия отива на предсрочни избори на 10 март

Португалия отива на предсрочни избори на 10 март

Очаквано решение, след като премиерът подаде оставка заради разследване