Португалският дясноцентристки "Демократичен алианс" спечели проведените в неделя парламентарни избори. Това каза неговият лидер Луиш Монтенегро, цитиран от "Ройтерс".

Той заяви, че е от решаващо значение партиите в новия парламент да действат отговорно и "да се съобразят с желанието на португалския народ".

Очаква се алиансът да има 79 места в парламента, а 77 отиват при социалистите. 

Президентът Марселу Ребелу де Соуса трябва официално да покани лидера да състави правителство, което Монтенегро каза, че очаква да се случи.

В Португалия избират парламент

В Португалия избират парламент

Повече от 10 милиона граждани имат право на глас

Но въпреки победата не е ясно дали той може да управлява без подкрепата на крайнодясната Chega, с която вече отказа да преговаря.

Парламентарното представителство на Chega се увеличи повече от четири пъти до най-малко 48 депутати в 230-местния законодателен орган, давайки мнозинство на десницата.

Резултатът подчертава политическия наклон към крайната десница в цяла Европа и вероятно ще се отрази на европейските избори през юни.

Демократическият алианс води на изборите в Португалия

Демократическият алианс води на изборите в Португалия

Прогнозите са 29-33% от гласовете да са за дясноцентристкия Демократичен алианс. Лявоцентристката Социалистическа партия събра 25-29%

По-рано главният съперник на Монтенегро, Педро Нуно Сантуш, призна поражението, след като неговата лява Социалистическа партия (ПС), която е на власт от 2015 г., се нареди на второ място с минимална преднина. Той изключи подкрепата на платформата на демократите, която включва повсеместни данъчни облекчения.