Екзитпол на Католическия университет в Лисабон предполага, че дясноцентристите водят на изборите в Португалия, но резултатът е твърде близък, за да се каже, съобщава АП.

Прогнозите са 29-33% от гласовете да са за дясноцентристкия Демократичен алианс. Лявоцентристката Социалистическа партия събра 25-29%, сочи проучването.

Популистката партия може да е получила 14-17% за трето място, което е голям напредък от 7% на последните избори през 2022 г.

Центърът за проучвания и проучвания на общественото мнение (Cesop) към университета оцени избирателната активност между 62 и 68 процента. За сравнение, на общите избори през 2022 г. той беше 51,46 процента.

Секциите отвариха в 8 часа сутринта местно време и затвориха в 19 часа. в континенталната част и час по-късно на Азорския архипелаг. Повече от 10 милиона граждани имаха право на глас.

В Португалия избират парламент

В Португалия избират парламент

Повече от 10 милиона граждани имат право на глас

Припомняме, че тази неделя се проведоха парламентарни избори в Португалия.

Страната е изправена пред избор между преминаване към дясноцентристко правителство или запазване на лявоцентристите на власт. Постигането на парламентарно мнозинство изглежда малко вероятно на фона на нарастващото влияние на крайната десница.

Проблемите, доминиращи в кампанията в най-бедната страна в Западна Европа, включват жилищната криза, отприщена от скок на наемите, ниските заплати, влошаването на здравеопазването и корупцията.

Предсрочните избори, четири месеца след внезапната оставка на премиера Антонио Коща на фона на разследване за корупция, отново противопоставиха двете центристки партии, които се редуваха на власт след края на диктатурата преди пет десетилетия.

Управляващата Социалистическа партия (ПС) може да опита да повтори старите си съюзи с Левия блок и комунистите, които им позволиха да управляват между 2015 и 2019 г., ако обединенанта левица получи повече от 115 места в 230-местния парламент.

Демократическият алианс (AD) от десни партии, ръководен от Луис Монтенегро, води в повечето проучвания на общественото мнение, но може да се затрудни да управлява без гласовете на крайнодясната Chega. Черна гора засега изключва всякакви сделки с радикалните популисти, които искат роля в правителството.

Опозицията в Португалия предизборно обеща ниски данъци и борба с корупцията

Опозицията в Португалия предизборно обеща ниски данъци и борба с корупцията

Също така трябва да се привлекат мигранти, но не и безконтролно