Основният опозиционен лидер на Португалия обеща в събота да намали данъка върху доходите на младите хора и постепенно да увеличи държавните пенсии, ако спечели предсрочните избори, съобщава "Ройтерс".

Проучване на Intercampus показа в петък, че Социалистическата партия печели 23,6% от гласовете, а дясноцентристката опозиционна социалдемократическа партия (PSD) - 21,9 процента. Други проучвания показват, че социалдемократите води напред.

Според анкетата от петък PSD ще се нуждае от подкрепата на крайнодясната партия "Чега", за да създаде правителство, но партийният лидер Луиш Монтенегро засега изключва възможността за подобен съюз.

Той каза още, че е важно да се привлекат мигранти в Португалия, за да се помогне за решаването на нейните демографски предизвикателства, като каза, че "вратата не трябва да бъде широко отворена, нито заключена". Изглежда косвено се обръща към "Чега", известна със своите антиимиграционни политики.

Той също така каза, че е изключително важно да се изкорени корупцията, да се регулира лобирането и да се криминализира незаконното забогатяване.

Припомняме, че португалският премиер-социалист Антониу Коща подаде оставка на 7 ноември заради разследване на предполагаеми незаконни действия при боравенето на правителството със сделки с литий, водород и центрове за данни.

Португалия отива на предсрочни избори на 10 март

Португалия отива на предсрочни избори на 10 март

Очаквано решение, след като премиерът подаде оставка заради разследване

Португалският президент Марселу Ребело де Соуса заяви на 9 ноември, че разпуска националния парламент и свика предсрочни избори на 10 март следващата година.

Близо 70% от португалските избиратели поискаха предсрочни избори след оставката на Коща.