Израел продължава войната си в Газа, но се подготвя за сценарии и в други области. Това заяви премиерът Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му идва на фона на засилващите се опасения, че Иран се готви да удари Израел в отговор на убийството на висши ирански командири.

"Ако някой ни навреди, ние ще навредим на него. Готови сме да отговорим на всички нужди за сигурност на държавата Израел - както отбранителни, така и нападателни", предупреди той.

Израел се подготвя за възможно отмъщение от страна на Иран за убийството на висш генерал и шестима други ирански служители при въздушен удар срещу комплекса на иранското посолство в сирийската столица Дамаск на 1 април.

Аятолах Хаменей: Израел трябва и ще бъде наказан за атаката в Дамаск

Аятолах Хаменей: Израел трябва и ще бъде наказан за атаката в Дамаск

Израел незабавно отговори с ясна заплаха към Иран

Израел не е поел отговорност за атаката на 1 април, за която иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей се зарече, че Израел "трябва и ще бъде наказан".

Нетаняху направи изявлението си в момент, когато израелските войски и военни самолети започнаха операция в централната част на Газа. Армията твърди, че тя е насочена към унищожаване на инфраструктура на въоръжени палестински групировки.

Повечето израелски войски бяха изтеглени от Газа в подготовка за нападение срещу град Рафах в южната част на анклава, където са намерили убежище над 1 милион палестинци. Боевете обаче продължават в различни райони на Газа.

"Сякаш окупационната армия започна нова война", заяви 20-годишният Рауф Абед чрез чат приложение от Дейр Ал Балах на юг от бежанския лагер Ал Нусейрат. "Непрекъснато има експлозии. Всеки път, когато се надяваме да има прекратяване на огъня, Израел ескалира агресията, сякаш се опитват да окажат натиск върху "Хамас", като нападат нас - цивилните", разказа той.

Прогноза: Иран може да удари Израел след 12 април

Прогноза: Иран може да удари Израел след 12 април

След приключването на Курбан Байряма Техеран ще предприеме действия