Има "ясни признаци" в Европа, че страните в региона са готови да признаят палестинска държава. Това заяви испанският премиер Педро Санчес, цитиран от "Ройтерс".

По-рано Санчес се срещна с норвежкия си колега Йонас Гар Стор в Осло на фона на дипломатическата му кампания за набиране на подкрепа за признаването на палестинската държавност.

Т.нар. решение с две държави отдавна е основата на международните усилия за разрешаване на продължителния израелско-палестински конфликт. Процесът обаче е в застой от десетилетие, още преди настоящата война в Газа между Израел и "Хамас".

Австралия също заговори за признаване на палестинска държава

Австралия също заговори за признаване на палестинска държава

Промяна в политиката на Канбера

Палестинците искат да имат своя независима държава в Западния бряг и Източен Йерусалим - окупирани територии от Израел след Близкоизточната война през 1967 г. - както и Газа.

В неделя Израел формализира противопоставянето си на "едностранното признаване" на палестинската държавност и подчерта, че всяко подобно споразумение трябва да бъде постигнато чрез преки преговори.

Испания е сред западните страни, които настояват за признаване на Палестина, и е основен поддръжник на подобен ход в рамките на Европейския съюз.

Израел предупреди четири европейски страни срещу признаването на Палестина

Израел предупреди четири европейски страни срещу признаването на Палестина

Това би представлявало "награда за тероризма"