Израел предупреди четири европейски държави, че намерението им да работят за признаване на палестинска държава представлява "награда за тероризма", която ще намали шансовете за разрешаване на конфликта между съседите чрез преговори, съобщава "Ройтерс".

В петък Испания заяви, че в името на мира в Близкия изток се е договорила с Ирландия, Малта и Словения да предприемат първи стъпки към признаването на държавността, обявена от палестинците в окупирания от Израел Западен бряг и в ивицата Газа.

Газа отдавна е под управлението на ислямистката групировка "Хамас", която отхвърля мира с Израел и извърши нападение срещу него на 7 октомври. Именно то отприщи опустошителната война, която разпали насилието на Западния бряг, където Израел има обширни еврейски селища.

Испанският премиер предлага признаване на палестинска държава

Испанският премиер предлага признаване на палестинска държава

Ще предложи на парламента

"Признаването на палестинска държава след клането от 7 октомври изпраща послание към "Хамас" и другите палестински терористични организации, че на убийствените терористични атаки срещу израелци ще бъде отвърнато с политически жестове към палестинците", подчерта израелският външен министър Израел Кац в социалната мрежа X.

"Разрешаването на конфликта ще стане възможно само чрез преки преговори между страните. Всякакви ангажименти за признаване на палестинска държава само отдалечават постигането на решение и засилват регионалната нестабилност".

Той обаче не уточни какво решение има предвид.

Израел, чиято управляваща коалиция включва крайнодесни привърженици на заселването, отдавна изключва палестинската държавност. Това го въвлече в конфликт със западните сили, които подкрепят целта му да победи "Хамас", но искат следвоенен дипломатически план.

Макрон: Признаването на Палестинска държава не е табу за Франция

Макрон: Признаването на Палестинска държава не е табу за Франция

Позиция на Елисейския дворец