Протекторатът на ООН в Газа няма да разреши конфликта там. Това каза в понеделник генералният секретар на организацията Антониу Гутериш, цитиран от АФП. Той призова вместо това за преходен период, включващ арабските нации и Съединените щати и водещ до решение с две държави.

Гутериш каза, че е "важно да можем да превърнем тази трагедия във възможност" - което за него означава преминаване "по решителен и необратим начин към решение с две държави".

Това означава, че след края на настоящата война между Израел и бойците на "Хамас" в Газа, "една засилена палестинска власт, поемаща отговорности в Газа", каза той.

Конфликтът в Газа: Макрон и Си Дзинпин единодушни за създаване на две държави

Конфликтът в Газа: Макрон и Си Дзинпин единодушни за създаване на две държави

Двамата лидери обсъдиха войната между Израел и "Хамас" в телефонен разговор

Но палестинската власт не може да влезе в Газа, подкрепяна от израелски танкове, добави той, което означава, че "международната общност трябва да разгледа преходния период".

"Не мисля обаче, че протекторатът на ООН в Газа е решение", каза Гутериш.

Вместо това той призова за "подход на множество заинтересовани страни", който ще разглежда САЩ като "основен гарант" за сигурността на Израел, докато арабските нации са "от съществено значение" за подкрепата на палестинците.

"Всички трябва да се съберат, за да създадат условия за прехода, позволявайки на една засилена палестинска власт да поеме отговорности в Газа", а оттам и до решение за две държави, каза той.

Гутериш също така отново осъди убийствата на цивилни - особено деца - в Газа, докато Израел води безмилостна въздушна и наземна кампания в отговор на атаките на "Хамас" от 7 октомври.

Вече седем години той публикува "списък на срама" на страните във въоръжените конфликти, които извършват тежки посегателства срещу деца. Отсъствието на Израел от списъка преди това беше критикувано от правозащитни организации.

Без да казва дали това може да се промени тази година, Гутериш постави броя на убитите деца в Газа в рязък контекст.

"Без да навлизаме в обсъждането на точността на числата, публикувани от де факто властите в Газа, ясно е, че за няколко седмици имаме хиляди убити деца", каза Гутериш пред репортери.

Байдън залага на Палестинската автономия като решение на кризата в Газа

Байдън залага на Палестинската автономия като решение на кризата в Газа

Белият дом стои зад формулата за две държави за мир в Близкия изток

"Свидетели сме на убийство на цивилни, което е несравнимо и безпрецедентно във всеки конфликт, откакто съм генерален секретар."

Припомняме, че той е поредният, застъпващ се за "две държави".

Китайският президент Си Дзинпин и френският му колега Еманюел Макрон обсъдиха войната между Израел и "Хамас" в телефонен разговор в понеделник. Двамата лидери се споразумяха "да бъде избегната по-сериозна хуманитарна криза".

Байдън към Израел: Решението за две държави е единственият отговор

Байдън към Израел: Решението за две държави е единственият отговор

Президентът на САЩ смята че израелска окупация на газа би била голяма грешка

"Решението за две държави" е основният начин за разрешаване на повтарящия се конфликт между Палестина и Израел" - около това мнение са се обединили двамата лидери според CCTV.

Газа и Западният бряг в крайна сметка трябва да бъдат "обединени" под нова Палестинска власт. Това отбеляза президентът на САЩ Джо Байдън в публикация за "Вашингтон пост".

Тезите на Джо Байдън за мир в Близкия изток са в контекста на въпросите около бъдещето на региона, след като Израел постигне целта си да смаже въоръжената групировка.

"Докато се стремим към мир, Газа и Западният бряг трябва да се обединят отново под една структура на управление, в крайна сметка под съживена Палестинска власт, тъй като всички ние работим за решението с две държави", писа Байдън в материала, публикуван във "Вашингтон пост".

Абас: Няма да има мир в Близкия изток без решение за две държави

Абас: Няма да има мир в Близкия изток без решение за две държави

Той отправи нов призив към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да свика международна конференция

Повече от 13 000 са палестинските жертви на конфликта, над 1200 са те от израелска страна. Все още се търси решение за заложниците, взети от "Хамас".