Не може да има мир в Близкия изток без решение за две независими държави. Това заяви в четвъртък палестинският лидер Махмуд Абас пред Общото събрание на ООН, цитиран от АФП. 

"Онези, които смятат, че мирът може да възтържествува в Близкия изток, без палестинският народ да се радва на своите пълни, законни национални права, биха се заблудили", каза Абас.

Той отправи нов призив към генералния секретар на ООН Антониу Гутериш да свика международна конференция за създаването на палестинска държава.

Съединените щати, историческият мирен посредник между двете страни, почти се отказаха от сериозни преговори с твърдо дясното правителство на израелския премиер Бенямин Нетаняху, което прокара спорни селища в окупирания Западен бряг.

Конференция на ООН "може да бъде последната възможност за спасяване на решението за две държави и за предотвратяване на по-сериозно влошаване на ситуацията и заплаха за сигурността и стабилността на нашия регион и на целия свят", каза Абас.

Израел уби трима палестинци на Западния бряг и един в Газа

Израел уби трима палестинци на Западния бряг и един в Газа

Ескалация на напрежението в Близкия изток

Припомняме, че напрежението между израелски и палестински власти продължава.

Във вторник израелските сили убиха трима палестинци по време на рейд с помощта на дрон в бежанския лагер Дженин на Западен бряг, а при сблъсъците по границата в Газа загина един. 

Израел е окупирал Западния бряг от 1967 г. и неговите сили редовно нахлуват в райони като Дженин и прилежащия му бежански лагер, които номинално са под контрола на Палестинската автономия.

През юли армията извърши най-голямото си нападение от години насам в лагера Дженин, при което бяха убити 13 палестинци, включително бойци и деца.

От началото на миналата година насилието, свързано с израелско-палестинския конфликт, нарасна, особено на Западния бряг.

Досега през тази година при инциденти, свързани с конфликта, са били убити най-малко 236 палестинци.

За същия период в кръвопролитията са убити и 32 израелци, един украинец и един италианец, сочи справка на АФП, базирана на официални източници от двете страни.

От палестинска страна сред тях има както бойци, така и цивилни, а от израелска - трима представители на арабското малцинство.

ООН призова Израел да прекрати набезите в Дженин

ООН призова Израел да прекрати набезите в Дженин

Напрежение в Близкия изток

Гутериш осъди през юли действията на Израел в Дженин.

Гутериш определи събитието като "най-тежкото насилие на Западния бряг от много години насам, със значителни последици за цивилното население, включително повече от сто ранени и хиляди принудени да избягат".