След почти едноседмична забрана, Израел обяви, че от неделя ще разреши износа на търговски стоки от Ивицата Газа през главния граничен пункт Керем Шалом. Забраната беше наложена след като инспектори откриха "висококачествени експлозиви" в пратка, скрити в подплатата на дрехи. Според палестинските служители, това решение засегнало хиляди семейства и могло да има сериозни последствия за поминъка в блокираната територия, предава Ройтерс.

Израелските власти казаха в понеделник, че временно забраняват търговски стоки да напускат Ивицата Газа след като бяха открити експлозиви в една от пратките. "Преди малко израелската страна ни информира за решението на израелското правителство да възобнови износа от Ивицата Газа през Керем Шалом от неделя", съобщиха палестинските власти.

Няма официален коментар от COGAT, органът на Израел, който координира административните и гранични въпроси с палестинските територии.

Откакто ислямистката групировка "Хамас" пое контрола върху Ивицата Газа през 2007 г., регионът е един от най-бедните и с най-висока безработица в света. Израел и Египет поддържат строга блокада на много стоки, влизащи в Газа. Регионът е сериозно пострадал и от четири големи войни и множество други сблъсъци между "Хамас" и Израел.

Ракети от Газа летят по Израел

Ракети от Газа летят по Израел

След насилието на Западния бряг