Президентът на САЩ Джо Байдън каза в понеделник, че вярва, че сделката за освобождаването на някои от заложниците, държани от "Хамас" в Газа е близо до успешен край, съобщава "Ройтерс".

Миналата седмица катарски посредници търсиха сделка между Израел и "Хамас" за размяна на 50 заложници в замяна на тридневно прекратяване на огъня, което би помогнало за увеличаване на доставките на спешна помощ за цивилни в Газа, цитирайки служител, информиран за преговорите.

Около 240 заложници бяха взети по време на смъртоносната трансгранична атака на "Хамас" в Израел на 7 октомври, което накара Израел да нахлуе в малката палестинска територия, за да унищожи ислямистката въоръжена група.

Байдън залага на Палестинската автономия като решение на кризата в Газа

Байдън залага на Палестинската автономия като решение на кризата в Газа

Белият дом стои зад формулата за две държави за мир в Близкия изток

Около 1200 души, предимно цивилни, бяха убити при нападението на Хамас, според израелските данни, най-смъртоносният ден в 75-годишната история на Израел.

Оттогава правителството на Газа, управлявано от Хамас, каза, че най-малко 13 000 палестинци са били убити, включително най-малко 5 500 деца, от безмилостните израелски бомбардировки.

Въпреки продължаващите боеве, посланикът на Израел в Съединените щати Майкъл Херцог каза пред ABC News в неделя, че Израел се надява значителен брой заложници да бъдат освободени от "Хамас" "през следващите дни".

Роднини на заложниците призоваха да не се говори за екзекуции на лидери на Хамас

Роднини на заложниците призоваха да не се говори за екзекуции на лидери на Хамас

Предложението за смъртни присъди се подкрепя от крайнодесните съюзници на премиера Бенямин Нетанаху

Роднини на някои от 240-те души, държани от "Хамас" в Газа, призоваха крайнодесните израелски депутати в понеделник да не налагат предложеното смъртно наказание за заловените палестински екстремисти, като казаха, че дори говоренето за това може да застраши заложниците. 

Някои от роднините на хората, държани в плен от "Хамас" в Газа, се тревожат, че публичността около дебата за смъртното наказание може да предизвика репресии, въпреки че надеждите за сделка за освобождаването на някои от заложниците нарастват.