Роднини на някои от 240-те души, държани от "Хамас" в Газа, призоваха крайнодесните израелски депутати в понеделник да не налагат предложеното смъртно наказание за заловените палестински екстремисти, като казаха, че дори говоренето за това може да застраши заложниците, предава Ройтерс.

Редица заподозрени въоръжени лица бяха задържани, след като членове на въоръжената ислямистка фракция нарушиха границата на Ивицата Газа на 7 октомври и убиха над 1200 души и взеха със себе си над 240 заложници, според информациите от Израел.

Министерството на правосъдието на Израел каза на 7 ноември, че работна група обсъжда как да съди палестинците, които са били задържани, и да осигури "наказания, съответстващи на тежестта на извършените ужаси" за осъдените.

Крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир призова за смъртно наказание, което не е включено в израелските закони.

Някои от роднините на хората, държани в плен от "Хамас" в Газа, се тревожат, че публичността около дебата за смъртното наказание може да предизвика репресии, въпреки че надеждите за сделка за освобождаването на някои от заложниците нарастват.

Хамас са прекратили преговорите за заложниците

Хамас са прекратили преговорите за заложниците

Решението е взето след израелската атака срещу болницата "Ал-Шифа"

Заложниците вече бяха заплашени с екзекуция от "Хамас" и има риск да бъдат ранени или убити по време на военната офанзива, предприета от Израел в отговор на атаката от 7 октомври.

"Това би означавало да играем заедно с техните игри на ума. И в замяна ще получим снимки на нашите любими, убити, ликвидирани, като Държавата Израел, а не те ("Хамас") ще са виновни за това", заяви Ярден Гонен, чиято сестра Роми е сред заложниците

"Не преследвайте това, докато не се върнат тук", каза тя. "Не цапайте ръцете си с кръвта на сестра ми."

Единствената разпоредена от съд екзекуция в Израел е на осъдения нацистки военнопрестъпник Адолф Айхман през 1962 г. Израелските военни съдилища, които често разглеждат дела, включващи палестинци, имат правомощието да издават смъртна присъда с единодушно решение на трима съдии, въпреки че това е никога не е прилагано.

Крайни политици през годините предлагаха облекчаване на условията за издаване на подобни присъди, заявявайки, че екзекуциите възпират тероризма.

Да се направи това е "по-важно сега от всякога", каза Бен-Гвир, "на първо място, в името на убитите при изпълнение на служебния си дълг и, не по-малко, за да няма повече отвлечени хора" .

Предложението му се придвижва бавно в парламента. Консервативната партия "Ликуд" на премиера Бенямин Нетаняху не показа голям интерес към това предложение.

Депутатът Линор Дан-Калдерон, трима от чиито роднини са заложници, обвини партията на Бен-Гвир в "объркани приоритети".

"Вие се объркахте, защото ние сме нация, която цени живота, а не такава, която преследва отмъщение - дори ако в миналото сме направили нещо на Айхман", каза тя. "Просто Ви моля да свалите това от дневния ред.

Арабски и мюсюлмански министри призоваха от Пекин за спиране на огъня в Газа

Арабски и мюсюлмански министри призоваха от Пекин за спиране на огъня в Газа

Те търсят подкрепа за палестинската кауза сред постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН