Арабски и мюсюлмански министри призоваха в понеделник за незабавно прекратяване на огъня в Газа, докато тяхната делегация посети Пекин в първия етап от обиколката си, за да настоява за прекратяване на военните действия и допускане на хуманитарна помощ в опустошения палестински анклав, предава Ройтерс.

Делегацията, която трябва да се срещне с официални лица, представляващи всяка от петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, също се стреми да окаже натиск върху Запада да спре да оправдава Израел за действията му срещу палестинците и да ги разглежда като самоотбрана.

Министрите, които провеждат срещи с китайския първи дипломат Ван И в понеделник, представляват Саудитска Арабия, Йордания, Египет, Индонезия, палестинските власти и Организацията за ислямско сътрудничество, както и други арабски и мюсюлмански страни.

"Тук сме, за да изпратим ясен сигнал: трябва незабавно да спрем боевете и убийствата, трябва незабавно да доставим хуманитарна помощ в Газа", каза саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

Извънредната съвместна ислямско-арабска среща на върха в Рияд този месец също призова Международния наказателен съд да разследва "военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, които Израел извършва" в палестинските територии.

Саудитска Арабия се опита да притисне Съединените щати и Израел за прекратяване на военните действия в Газа, а престолонаследникът Мохамед бин Салман, де факто владетелят на кралството, събра арабски и мюсюлмански лидери, за да подсили това послание.

В коментари, публикувани от неговото министерство в X, известен преди като Twitter, египетският външен министър Самех Шукри каза на китайския си колега: "Очакваме с нетърпение по-силна роля от страна на велики сили като Китай, за да спрем атаките срещу палестинците в Ивицата Газа. За съжаление има големи държави, които не осъждат настоящите израелски атаки."

Израелският посланик в Пекин Ирит Бен-Аба каза пред чуждестранни репортери на брифинг в понеделник, че се надява да няма "никакви изявления от това посещение за прекратяване на огъня, сега не е моментът".

Тя каза, че Израел се надява, че делегацията ще говори за заложниците, заловени от Хамас "и ще призове за незабавното им освобождаване без предварителни условия", добавяйки, че участващите страни трябва да говорят заедно за "ролята на Египет в улесняването на хуманитарната помощ".

Си Дзинпин: Отношенията между Китай и Русия устояха на международната обстановка
Обновена

Си Дзинпин: Отношенията между Китай и Русия устояха на международната обстановка

Пекин възнамерява да развива двустранните връзки с Москва

Китайският министър Ван И каза, че Пекин е "добър приятел и брат на арабските и мюсюлманските страни", добавяйки, че "той винаги твърдо е подкрепял справедливата кауза на палестинския народ да възстанови своите законни национални права и интереси".

От началото на военните действия външното министерство на Китай многократно не осъжда "Хамас", вместо това призовава за деескалация и Израел и Палестина да преследват "решение за две държави" за независима Палестина.

След края на почти тригодишния локдаун заради COVID в Китай, Си започна дипломатически натиск, насочен към противодействие на Съединените щати и техните съюзници, които според него се стремят да сдържат и потискат страната му.

Пекин задълбочи съюзите с многостранни групи, не включващи западни страни, като блока от нации БРИКС, като същевременно засили връзките си със страните от Близкия изток и Глобалния юг.

В понеделник Ван И добави, че Китай ще работи за "възможно потушаване на боевете в Газа, облекчаване на хуманитарната криза и насърчаване на ранно, цялостно, справедливо и трайно уреждане на палестинския въпрос".

Специалният пратеник на Китай за Близкия изток, Джай Джун, осъществи контакти със служители от Израел и Палестинските власти - които управляват окупирания Западен бряг - както и Арабската лига и ЕС през последната година, за да обсъдят решение за две държави и признаване за Палестина в ООН.

Си към Байдън: Обръщането на гръб не е опция! На Земята има място и за САЩ, и за Китай

Си към Байдън: Обръщането на гръб не е опция! На Земята има място и за САЩ, и за Китай

Послание от Китай към САЩ