Президентът на Китай Си Дзинпин се е обърнал към президента на Съединените щати Джо Байдън с думите, че за техните страни "да обърнат гръб една на друга не е опция". Това обяви АП

Двустранните отношения, "най-важните в света", никога не са били "плавни" през последните пет десетилетия или повече, но продължават да напредват, каза Си на Байдън преди първата им среща днес в Калифорния.

Конкуренцията не е решението на проблемите на двете нации и "успехът на едната страна е възможност за другата", подчерта китайският лидер.

Си отбеляза, че "сериозните проблеми" за света са, че възстановяването на световната икономика е "бавно" и че "протекционизмът нараства".

"Отношенията между Китай и САЩ, които са най-важните двустранни отношения в света, трябва да се възприемат и предвиждат в широк контекст на ускоряващите се глобални трансформации", каза Си Дзинпин на Джо Байдън.

"Отношенията между Китай и САЩ никога не са вървели гладко през последните 50 или повече години и винаги са изправени пред проблеми от един или друг вид. И все пак продължава да се движи напред сред обрати и завои."

"Планетата Земя е достатъчно голяма, за да могат двете страни да успеят и успехът на едната страна е възможност за другата", добави Си.

Как Джо Байдън и Си Дзинпин ще изгладят отношенията между САЩ и Китай

Как Джо Байдън и Си Дзинпин ще изгладят отношенията между САЩ и Китай

Байдън и Си са готови да обсъдят Тайван, Южнокитайско море, войната Израел-"Хамас", войната в Украйна, Северна Корея и правата на човека.

Байдън посочи, че е "от първостепенно значение" двамата "да се разбират ясно" и да се уверят, че "конкуренцията няма да премине в конфликт".

Според Байдън някои от "най-критичните глобални предизвикателства" са изменението на климата, изкуственият интелект и "борбата с наркотиците".

Байдън и Си разговаряха в Сан Франциско в кулоарите на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС). Това е първата им среща от една година насам, но за която анализатори залагат на облекчаване на напрежението между двете страни.

Макар и очакванията да бяха занижени, но Байдън и Си декларираха готовност да обсъдят Тайван, Южнокитайско море, войната Израел-"Хамас", войната в Украйна, Северна Корея и правата на човека. До момента лидерите не са успели да разрешат разногласията си в тези области.

Байдън очаква от срещата със Си Дзинпин възобновяване на военните комуникации

Байдън очаква от срещата със Си Дзинпин възобновяване на военните комуникации

Той каза, че се опитва да подобри отношенията на САЩ с Китай след период на обтегнати връзки.