Президентът на САЩ Джо Байдън заяви във вторник, че целта му по време на разговорите с китайския президент Си Дзинпин тази седмица е да възобнови нормалните комуникации между двете суперсили, включително контактите между военните.

Говорейки пред репортери в Белия дом, Байдън каза, че се опитва да подобри отношенията на САЩ с Китай след период на обтегнати връзки.

Байдън и Си трябва да се срещнат в сряда в района на Сан Франциско по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество. Това ще бъде едва втората лична среща между двамата лидери, откакто Байдън встъпи в длъжност през януари 2021 г.

Запитан как би оценил успеха на дългоочакваните си разговори на върха със Си, Байдън каза преди да замине за Сан Франциско:

"Да се ​​върнем към нормален курс, да комуникираме и да можем да вдигаме телефона и да говорим помежду си в криза, и да можем да се уверим, че нашите военни все още поддържат контакт помежду си."

Байдън подчерта, че ще бъде от полза за всички, ако работниците в Китай разполагат с достойно заплатена работа.

"Но няма да продължа да подкрепям позиция, при която, за да инвестираме в Китай, трябва да предадем всички наши търговски тайни", каза той.

Китай прекъсна военните контакти със Съединените щати в пристъп на раздразнение, след като тогавашният председател на Камарата на представителите Нанси Пелоси посети Тайван през август 2022 г.

Възстановяването на контактите е основна цел на САЩ, за да се избегнат грешни изчисления между двете военни.

Отношенията между двете страни се влошиха, след като Байдън нареди свалянето през февруари на китайски балон, който прелетя над Съединените щати.

САЩ: Членове на ООН са загрижени заради връзките на КНДР с Русия и Китай

Държавите на ООН и Южна Корея обещаха единен отговор на всяка агресия или атаки от Северна Корея на юг,