Американските военни съобщиха, че са открили критична електроника от предполагаемия китайски шпионски балон, свален от американски изтребител край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари, включително ключови сензори, вероятно използвани за събиране на разузнавателна информация, предава Ройтерс.

"Екипите успяха да извадят значителни отломки от обекта, включително всички идентифицирани приоритетни сензори и части от електрониката, както и големи елементи от структурата", се казва в изявление на Северното командване на американската армия.

Китайският балон, който Пекин отрича да е правителствен шпионски апарат, прекара седмица над Съединените щати и Канада, преди президентът Джо Байдън да нареди да бъде свален. Епизодът обтегна връзките между Вашингтон и Пекин, което накара американския държавен секретар Антъни Блинкън да отложи отдавна планирано пътуване до Китай.

Това също доведе до това американските военни да претърсят небето за други обекти, които не са били засечени от радар, което доведе до безпрецедентното сваляне на три обекта през трите дни между петък и неделя.

Американските военни и администрацията на Байдън признаха, че много за най-новите безпилотни обекти остава неизвестно, включително как остават във въздуха, кой ги е построил и дали може да са събирали разузнавателна информация.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин се опита да успокои американците в понеделник относно рисковете, породени от неидентифицираните обекти.

"Искам да уверя американците, че тези обекти не представляват военна заплаха за никого на земята", каза Остин, говорейки пред репортери, докато кацаше в Брюксел за среща на НАТО.

"Те обаче представляват риск за гражданската авиация и потенциално заплаха за събиране на разузнавателна информация."

Американските военни казаха, че свалянето на последните обекти е било по-трудно от свалянето на китайския шпионски балон, като се има предвид по-малкия размер и липсата на традиционна следа на радарите.

Като пример за трудността, последното сваляне на неидентифициран обект в неделя от изтребител F-16 отне две ракети, след като една от тях не успя да свали целта, каза американски служител, говорещ при условие за анонимност.

Остин каза, че американската армия все още не е открила никакви отломки от трите най-скоро свалени обекта, един от които е паднал край северните брегове на Аляска в лед и сняг. Друг обект бе свален над територията на Юкон в Канада.

Американските власти отказаха да свързват инцидентите.

Но канадският премиер Джъстин Трюдо каза в понеделник че четирите въздушни обекта, свалени през последните дни, са някак си свързани, без да дава подробности.

"Очевидно има някакъв модел там, фактът, че виждаме това в значителна степен през последната седмица, е повод за интерес и голямо внимание", каза Трюдо пред репортери на пресконференция в Уайтхорс, столицата на Юкон.

За Сноудън балоните над САЩ са отклоняване на вниманието

За Сноудън балоните над САЩ са отклоняване на вниманието

Според него, в случая "Северен поток"