Съединените щати свалиха предполагаем китайски шпионски балон край бреговете на Каролина, след като той премина през чувствителни военни обекти в Северна Америка и се превърна в най-новата точка на напрежение между Вашингтон и Пекин, съобщи АФП.

В териториалните води на САЩ се провежда операция по извличане на отломки от балона, който е летял на височина около 60 000 фута и е бил с размерите на три училищни автобуса.

По-рано в събота президентът Джо Байдън заяви пред репортери, че "ще се погрижим за това", когато беше попитан за балона. Федералната авиационна администрация и бреговата охрана работиха по разчистването на въздушното пространство и водата под балона, когато той достигна океана.

Телевизионни кадри показаха малка експлозия, след която балонът се спусна към водата. В близост бяха забелязани американски военни самолети, а във водата бяха разположени кораби, които да осъществят операцията по извличането на балона, обобщи АП.

САЩ следят китайски разузнавателен балон над Монтана

САЩ следят китайски разузнавателен балон над Монтана

Предполага се, че предназначението на този балон е за наблюдение

Длъжностните лица се стремяха да определят времето на операцията, за да могат да извадят възможно най-голяма част от отломките, преди да потънат в океана. Преди това Пентагонът беше изчислил, че полето от отломки ще бъде значително.

Спорът избухна в четвъртък, когато американски служители заявиха, че следят голям китайски "балон за наблюдение" в небето на САЩ, но решиха да не го свалят поради опасения, че може да нарани хора или имущество на земята.

Това накара държавния секретар Антъни Блинкън в петък да се откаже от пътуването си до Пекин.

Блинкън отлага пътуването до Пекин заради китайския балон над САЩ

Блинкън отлага пътуването до Пекин заради китайския балон над САЩ

Очакваше се той да разговаря със Си Дзинпин за стабилизиране на отношенията

След първоначални колебания Пекин призна собствеността си върху "дирижабъла", но заяви, че това е метеорологичен балон, който е бил изпуснат от курса, и добави, че съжалява за ситуацията.

"Дирижабълът е от Китай. Това е граждански дирижабъл, използван за изследователски, основно метеорологични, цели", се казва в изявление на китайското външно министерство от петък.

САЩ: Втори китайски шпионски балон е засечен над Латинска Америка

САЩ: Втори китайски шпионски балон е засечен над Латинска Америка

Напрежението се засилва

"Китайската страна изразява съжаление за непреднамереното навлизане на дирижабъла във въздушното пространство на САЩ поради форсмажорни обстоятелства", се казва в него, като се използва правният термин за действие извън човешкия контрол.

Балонът е прелетял над части от северозападната част на Съединените щати, където се намират чувствителни въздушни бази и стратегически ядрени ракети в подземни силози, което засилва опасенията.

Друг предполагаем китайски шпионски балон е бил забелязан над Латинска Америка, съобщи Пентагонът в петък, без да посочи конкретното му местоположение.