САЩ са установили, че друг китайски балон, който се квалифицира като разузнавателен балон от Пентагона, в момента се намира над латиноамериканска територия, съобщи телевизия Fox News.

"Получаваме съобщения за балон, който лети над Латинска Америка. Сега смятаме, че става дума за друг китайски балон за наблюдение", заяви говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър пред телевизионния канал.

Както беше съобщено предишния ден, Министерството на отбраната на САЩ откри над територията на САЩ обект, "предназначен за събиране на разузнавателна информация, който най-вероятно е бил изстрелян от Китайската народна република". Прелитането му е засечено над чувствителни обекти на САЩ.

Докладът от Пентагона предизвика дипломатически скандал между САЩ и Китай. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън дори отложи планираното за 5-6 февруари посещение в Китай.

Китай коментира балона над САЩ

Китай коментира балона над САЩ

Пекин не потвърждава принадлежността му

В петък Министерството на външните работи на Китай заяви, че балонът е бил граждански, използван за научни цели, главно метеорологични, и че е навлязъл във въздушното пространство на САЩ случайно.

"Китай ще продължи да поддържа връзка с американската страна и ще реагира по подходящ начин на тази неочаквана ситуация, причинена от форсмажорни обстоятелства", се казва в изявление на китайското външно министерство.