Китай заяви в петък, че проучва съобщенията, че китайски шпионски балон се намира във въздушното пространство на САЩ и призова за спокойствие, добавяйки, че "няма намерение да нарушава територията и въздушното пространство на която и да е суверенна държава", предава Associated Press.

Говорителят на външното министерство Мао Нин също каза, че няма информация дали планираното за следващата седмица пътуване до Китай на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен ще се осъществи по график.

На ежедневен брифинг Мао каза, че политиците и обществеността трябва да се въздържат от преценка, "преди да имаме ясно разбиране на фактите" относно докладите за шпионски балон.

"Китай е отговорна страна и винаги е спазвала стриктно международните закони и Китай няма намерение да нарушава територията и въздушното пространство на която и да е суверенна държава. Що се отнася до балона, както споменах току-що, ние разглеждаме и проверяваме ситуацията и се надяваме, че и двете страни могат да се справят заедно спокойно и внимателно", каза Мао.

Високопоставен американски служител от Пентагона заяви, че САЩ имат "много голяма увереност", че обектът е китайски балон за голяма височина и е летял над "чувствителни места", за да събира информация.

Едно от местата, където балонът беше забелязан, беше над щата Монтана, където се намира един от трите американски силоза за ядрени ракети във военновъздушната база Малмстрьом.

Прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър каза, че балонът "в момента се намира на височина доста над търговския въздушен трафик и не представлява военна или физическа заплаха за хората на земята".

Райдър каза, че подобна дейност с балон е била наблюдавана през последните няколко години и правителството е предприело стъпки, за да гарантира, че няма да бъде открадната чувствителна информация.

ЦРУ: Да не се подценяват амбициите на Китай към Тайван

ЦРУ: Да не се подценяват амбициите на Китай към Тайван

Си е наредил на армията си да бъде готова да извърши инвазия в самоуправляващ се Тайван до 2027 г.