Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отложи за неопределено време планираното пътуване до Китай този уикенд, като официално лице цитира "нарушаване на нашия суверенитет", след като китайски балон за наблюдение на голяма надморска височина беше засечен да лети над щата Монтана, пише "Радио свободна Азия".

Високопоставен служител на Държавния департамент каза в петък, че присъствието на китайския балон във въздушното пространство на САЩ е "явно нарушение на нашия суверенитет, както и на международното право" и че следователно "в този момент условията не са подходящи за пътуване на министър Блинкън до Китай."

Служителят каза пред репортери на брифинг по телефона, че "нашата ясна оценка е, че при тези настоящи условия не би било конструктивно да посетим Пекин по това време". Служителят говори при условие за анонимност съгласно основните правила, определени от Държавния департамент.

Блинкън е трябвало да замине в петък вечерта, каза служителят. 

Блинкън може да разговаря със Си Дзинпин на посещение в Китай

Блинкън може да разговаря със Си Дзинпин на посещение в Китай

Срещата би била един от поредицата скорошни сигнали от китайския лидер за желание да промени тона

"Това е отлагане и секретарят планира да пътува при първа подходяща възможност, когато условията позволяват", каза той, отказвайки да уточни какви ще бъдат тези условия. "Ще оценим и ще определим кога условията са подходящи."

В изявление по-рано в петък външното министерство на Китай призна, че балонът е от Китай, но каза, че той се е "отклонил далеч от планирания курс" поради вятърни течения.

"Това е граждански балон, използван за изследователски, главно метеорологични цели", се казва в съобщението. "Китайската страна съжалява за непреднамереното навлизане във въздушното пространство на САЩ поради форсмажорни обстоятелства. Китайската страна ще продължи да комуникира с американската страна и правилно ще се справи с тази неочаквана ситуация, причинена от форсмажорни обстоятелства."

Американски военен служител каза, че инцидентът е сериозен поради "дързостта" на китайското правителство, а не поради някаква печалба от разузнаването. Въпреки че съществуващите сателити са в състояние да съберат подобни количества информация, времето на шпионския балон - точно преди планираното пътуване на Блинкън - и фактът, че това е точно над континенталната част на САЩ, допринасят за сериозността на този момент, каза служителят, съобщава СиЕнЕн.

Посещението на висшия американски дипломат в китайската столица трябваше да последва срещата на президента Джо Байдън със Си Дзинпин в Бали в края на миналата година.

"Относно Китай, както знаете, президентът Байдън, президентът Си проведоха много открит, откровен разговор по време на последната среща на Г-20 в Бали и те говориха за нашите намерения", каза Блинкън на пресконференция във Вашингтон през януари. "Президентът Байдън сподели нашите намерения и приоритети и получихме известна представа за това и от президента Си."

"Тези линии на комуникация, като се започне от президентите, но също и много от нас, са жизнено важни", каза Блинкън по това време.

По-рано тази седмица Държавният департамент привика временния  шарже д'афер на Китай във Вашингтон Сю Сюеюан, "за да предаде много ясно и остро послание" относно откриването на шпионския балон, каза втори американски служител.

Говорителят на Пентагона бриг. Генерал Патрик Райдър каза, че правителството на САЩ е проследявало балона от няколко дни, докато се е проправял над северните Съединени щати, добавяйки, че той "пътува на височина доста над търговския въздушен трафик и не представлява военна или физическа заплаха за хора на земята."

Високопоставен служител на отбраната на САЩ каза, че висши военни са посъветвали Байдън да не го сваля поради опасения, че отломките могат да представляват заплаха за безопасността на хората на земята.

"Ние сме уверени, че този балон за наблюдение на голяма надморска височина принадлежи на Китайската народна република", каза представител на отбраната. "Случаи на тази дейност са наблюдавани през последните няколко години, включително преди тази администрация."

Въпреки че текущата траектория на полета на балона го пренася над "редица чувствителни обекти", служителят каза, че това не представлява значителен риск за събиране на разузнавателна информация. Оценява се, че балонът има "ограничена добавена стойност" от гледна точка на събирането на разузнавателна информация, добави служителят.

Китай може да контролира балон за наблюдение до известна степен, например чрез включване и изключване на оборудването за наблюдение вътре в него, казаха източниците. Фактът, че Китай има известен контрол върху възможностите на балона, е причината правителството на САЩ да изрази своите опасения пред Пекин относно това, казаха източниците.

Оборудването за наблюдение на балона изглежда се захранва от слънчеви панели, каза американски служител, което ще осигури на системата надежден източник на енергия на голяма надморска височина. Но слънчевите панели не изглежда да са свързани с никакъв тип двигател, който би позволил на Китай да управлява балона, добави служителят.

Представители на Пентагона казаха, че не вярват, че балонът има възможности за наблюдение или събиране на разузнавателна информация над и отвъд китайските шпионски сателити в ниска околоземна орбита, но за разлика от сателитите, които преминават бързо над дадено място на всеки 90 минути, шпионският балон може да се навърта над дадено място и да се събира по-скоро "моделът на живот" на конкретното място, каза служителят.

В миналото САЩ просто са позволявали на балони като този да преминават, без да предприемат каквито и да било действия или да оповестяват присъствието им над САЩ, казаха източниците. Това също не е първият път, когато балон за наблюдение се появява над Съединените щати.

Американският служител каза, че е имало подобни инциденти с предполагаеми китайски балони за наблюдение над Хавай и Гуам през последните години

Китай коментира балона над САЩ

Китай коментира балона над САЩ

Пекин не потвърждава принадлежността му