Канадският министър-председател Джъстин Трюдо обяви в понеделник, че въздушните обекти, свалени през последните дни над САЩ и Канада, са свързани по някакъв начин, съобщи "Ройтерс".

"Очевидно има някакъв модел там - фактът, че виждаме това в значителна степен през последната седмица, е повод за интерес и голямо внимание", каза Трюдо пред репортери на пресконференция в Уайтхорс, столицата на Юкон.

Той обаче не да дава подробности около твърдението си. 

Трюдо каза, че се извършват усилия за търсене и възстановяване на въздушния обект, свален над Юкон, добавяйки, че зимното време създава предизвикателства. Трюдо каза също, че ще обсъди въпроса за въздушните обекти с президента на САЩ Джо Байдън, когато се срещнат през март.

Припомняме, че един от обектите бе свален над територията на Юкон в събота. Трюдо нареди свалянето на обекта на голяма височина над канадското въздушно пространство, за което по-късно сам съобщи. 

Трюдо: Обект над Северна Канада е свален

Трюдо: Обект над Северна Канада е свален

За акцията е уведомен Белия дом

Трюдо заяви, че е разговарял с президента на САЩ Джо Байдън в събота и че канадските сили ръководят операцията по извличане на обекта.

Канадският министър на отбраната Анита Ананд съобщи в Туитър в събота, че е обсъдила инцидента с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин "и потвърди, че винаги ще защитаваме суверенитета си заедно".

По-рано в събота Северноамериканското командване за въздушно-космическа отбрана заяви, че наблюдава "въздушен обект на голяма височина" над Северна Канада, а в района оперират военни самолети от Аляска и Канада.

Въздушните обекти обтегнаха отношенията между САЩ и Китай. 

САЩ свалиха три подозрителни обекта в небето над Америка за седмица

САЩ свалиха три подозрителни обекта в небето над Америка за седмица

Няма индикации, че неидентифицираните обекти имат някаква връзка с китайския шпионски балон

Китай заяви, че американски балони с голяма надморска височина са прелетели над въздушното му пространство без разрешение повече от 10 пъти от началото на 2022 г. Изявлението наля масло в огъня, разширявайки дипломатическия спор, след като американските военни свалиха китайски шпионски балон по-рано през месеца.

От миналата година балоните на САЩ за голяма надморска височина са извършили повече от 10 незаконни полета в китайското въздушно пространство без одобрението на съответните китайски отдели, заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

Той не даде детайли дали балоните са били военни или шпионски. Уенбин посочи, че Китай е реагирал отговорно и професионално на нахлуванията във въздушното му пространство.

Твърдението на Китай идва, след като Съединените щати свалиха обект, който според тях е китайски шпионски балон край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари, след като той се носеше през континенталните Съединени щати в продължение на дни. В отговор на китайския балон Съединените щати отложиха посещението на държавния секретар Антъни Блинкън в Пекин.

Китай твърди, че балонът е бил цивилен изследователски кораб, който по погрешка се е отклонил от курса и обвини Съединените щати в прекомерна реакция.

САЩ следят китайски разузнавателен балон над Монтана

САЩ следят китайски разузнавателен балон над Монтана

Предполага се, че предназначението на този балон е за наблюдение

Първото нещо, което американската страна трябва да направи, е да се вгледа в себе си, да промени пътя си, а не да клевети и подбужда конфронтация, посочи Уенбин.

През последните дни американската армия свали още три подозрителни обекта над Северна Америка.