Китай заяви, че американски балони с голяма надморска височина са прелетели над въздушното му пространство без разрешение повече от 10 пъти от началото на 2022 г. Изявлението наля масло в огъня, разширявайки дипломатическия спор, след като американските военни свалиха китайски шпионски балон по-рано през месеца, съобщава Ройтерс.

От миналата година балоните на САЩ за голяма надморска височина са извършили повече от 10 незаконни полета в китайското въздушно пространство без одобрението на съответните китайски отдели, заяви говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин.

Той не даде детайли дали балоните са били военни или шпионски. Уенбин посочи, че Китай е реагирал отговорно и професионално на нахлуванията във въздушното му пространство.

Китай предупреждава САЩ, че твърдо ще защитава интересите си

Китай предупреждава САЩ, че твърдо ще защитава интересите си

Пекин не остана длъжен на речта на Байдън

Твърдението на Китай идва, след като Съединените щати свалиха обект, който според тях е китайски шпионски балон край бреговете на Южна Каролина на 4 февруари, след като той се носеше през континенталните Съединени щати в продължение на дни. В отговор на китайския балон Съединените щати отложиха посещението на държавния секретар Антъни Блинкен в Пекин.

Китай твърди, че балонът е бил цивилен изследователски кораб, който по погрешка се е отклонил от курса и обвини Съединените щати в прекомерна реакция.

Първото нещо, което американската страна трябва да направи, е да се вгледа в себе си, да промени пътя си, а не да клевети и подбужда конфронтация, посочи Уенбин.

През последните дни американската армия свали още три подозрителни обекта над Северна Америка.

Свалянето на балона навредило на отношенията САЩ-Китай

Свалянето на балона навредило на отношенията САЩ-Китай

Вашингтон в събота заяви, че боен самолет го е свалил край бреговете на Южна Каролина