Неидентифициран обект беше свален над северна Канада в събота, отбелязвайки третия случай в рамките на една седмица, в който американски изтребители свалят обекти във въздушното пространство на Северна Америка, информира СиЕнЕн.

Ден по-рано неидентифициран обект беше свален във въздушното пространство на Аляска от американски F-22, а миналия уикенд китайски балон за наблюдение беше свален от F-22 край бреговете на Южна Каролина.

Към този момент няма индикации, че неидентифицираните обекти имат някаква връзка с китайския балон за наблюдение, но изглежда, че служителите по националната сигурност на целия континент остават на ръба. Въздушното пространство беше затворено за кратко над Монтана, преди бързо да бъде отворено отново в събота вечерта, след като радарна аномалия накара самолет да проучи, преди да бъде дадено пълно разрешение.

Неидентифицираният обект, който беше свален в канадското въздушно пространство, е бил следен от петък вечерта, според изявление на говорителя на Пентагона Бриг. Ген. Патрик Райдър. Обектът беше открит от Северноамериканското командване за аерокосмическа отбрана (NORAD) и два изтребителя F-22 от съвместната база Елемендорф-Ричардсън, Аляска, бяха изпратени да наблюдават обекта с помощта на Националната въздушна гвардия на Аляска.

Трюдо: Обект над Северна Канада е свален

Трюдо: Обект над Северна Канада е свален

За акцията е уведомен Белия дом

Обектът изглежда е цилиндричен, по-малък от китайския балон за наблюдение, който беше свален преди това, каза канадският министър на отбраната Анита Ананд на пресконференция в събота. Мониторингът продължи, когато обектът премина в канадското въздушно пространство, като канадските самолети CF-18 и CP-140 се присъединиха към формацията, за да оценят допълнително обекта, се казва още в изявлението на Райдър.

Президентът на САЩ Джо Байдън и канадският премиер Джъстин Трюдо са одобрили свалянето на обекта в събота, според изявление на Белия дом.

Президентът Байдън упълномощи американски изтребители, назначени на NORAD, да проведат операцията и американски F-22 свали обекта на канадска територия в тясна координация с канадските власти", се казва в изявлението на Белия дом. Лидерите обсъдиха значението на възстановяването на обекта, за да се определят повече подробности за неговата цел или произход.

Обектът беше свален с ракета AIM-9X от американски F-22 - същата ракета и самолет, които свалиха неидентифициран обект в петък и китайския балон за наблюдение на 4 февруари. Обектът е летял на височина от приблизително 40 000 фута, незаконно е навлязъл във въздушното пространство на Канада и е представлявал разумна заплаха за безопасността на гражданския полет. Обектът беше свален на около 100 мили от канадско-американската граница над канадска територия в централен Юкон.

САЩ свалили подозрителен обект, летял над Аляска

САЩ свалили подозрителен обект, летял над Аляска

Все още не го свързват с никоя държава

По думите на Райдър докато канадските власти провеждат операции по възстановяване, ФБР ще работи в тясно сътрудничество с Кралската канадска конна полиция.

Сваленият в събота неиндетифициран обект бе третия в рамките на седмица.

Пилотите дадоха различни разкази за това, което са забелязали, след като са се приближили до обекта. Някои пилоти казаха, че обекта пречи на техните сензори, но други твърдят, че не са изпитали това.

Обектът летеше на 40 000 фута, което го правеше риск за цивилния трафик. Това го отличаваше от китайския балон за наблюдение, който пътуваше "много над търговския въздушен трафик", каза тогава Райдър.

Китайският балон беше свален край бреговете на Южна Каролина миналата събота, след като пътуваше през САЩ. Представители на администрацията на Байдън обявиха, че това представлява малко събиране на разузнавателна информация и военен риск. Той обаче представлява риск за хората и имуществото на земята, ако бъде свален, тъй като служители казаха, че е висок приблизително 200 фута и полезният товар тежи повече от няколко хиляди паунда.

Американските военни все още работят за извличане на отломки от балона на океанското дъно.

САЩ свалиха шпионския китайски балон

САЩ свалиха шпионския китайски балон

Решението е на властите