"Иска ми се да са извънземни, но не са". Това написа в "Туитър" Едуард Сноудън, бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ. 

Така той коментира ситуацията със свалените балони и неидентифицираните летящи обекти в САЩ и Канада.

По негово мнение паниката е нарочно предизвикана с цел отклоняване на вниманието от случилото се със "Северен поток".

Припомняме, че миналата седмица Обединеното командване на въздушно-космическата отбрана на Северна Америка регистрира три "неидентифицирани обекта", два от които бяха свалени от американските военни в националното въздушно пространство и още един над територията на Канада.

Трюдо вижда връзка в свалените въздушни обекти над САЩ и Канада

Трюдо вижда връзка в свалените въздушни обекти над САЩ и Канада

Но на този етап не дава подробности

Беше отбелязано, че и трите обекта са много по-малки от китайския балон, намират се на по-ниска надморска височина и външно не приличат на него.

Последният от тях беше унищожен на 12 февруари над езерото Хурон на границата между Съединените щати и Канада, а останките му вероятно са паднали в канадски териториални води.

Говорителят на Пентагона Патрик Райдър каза на 2 февруари, че американските власти са забелязали "разузнавателен балон" над континенталната част на страната.

Лавров чул признание от САЩ, че службите им взривили Северен поток

Лавров чул признание от САЩ, че службите им взривили Северен поток

САЩ са решили, че през последните 20-30 години Русия е сътрудничила твърде добре с Германия.

Той беше свален на 4 февруари от американските военни край бреговете на Южна Каролина във въздушното пространство на САЩ.

Припомняме, че канадският премиер Джъстин Трюдо обяви в понеделник, че вижда връзка между балоните, но не даде подробности. 

Американски служители по същество признаха в изявленията си, че експлозиите на Северен поток са тяхна работа и говорят за това с удоволствие. Това каза преди дни руският външен министър Сергей Лавров.

На 27 септември бе съобщено за "безпрецедентни разрушения", настъпили предишния ден "на три низа от морските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Шведски сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по трасетата на тръбопровода. Шведската прокуратура На 18 ноември тя обяви, че експлозиите на газопроводи са саботаж. Генералната прокуратура на Руската федерация инициира образуване на дело за акт на международен тероризъм.

Други страни също започнаха разследване по случая.

Едуард Сноудън положи клетва и получи руски паспорт в края на миналата година.

Американският паспорт на Сноудън беше анулиран през 2013 г. Тогава обаче от Белия дом обясниха, че това е рутинна правна процедура след издаването на заповед за арест и статутът му на гражданство остава непроменен.

В края на септември беше издаден указ на руския президент Владимир Путин, съгласно който Сноудън има право да получи руско гражданство.

През 2013 г. Сноудън разкри информация за методите за електронно подслушване на американските разузнавателни служби, включително и за незаконно подслушване на разговорите на чуждестранни лидери.

На 1 август 2014 г. той получи разрешение за престой в Русия за три години, като впоследствие му е разрешено безсрочно пребиваване в страната.

Срещу Сноудън са повдигнати две обвинения в САЩ за нарушаване на закона за шпионажа. Той може да получи до 10 г. по всяко от обвиненията. Вашингтон многократно обяви, че Сноудън е "предател" и че няма да бъде помилван, тъй като е нанесъл огромни щети върху националната сигурност на САЩ.